Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 23. juni 2009 kl 22.15 Dokusommer: Forbaskede unger

Grensesetting

Rektor Anne-Marie Julin viser fram det gule rommet der de yngre elevene må sitte hvis de bryter skolens regler (foto: SVT)
Rektor Anne-Marie Julin viser fram det gule rommet der de yngre elevene må sitte hvis de bryter skolens regler (foto: SVT)
Under denne ukens tema "Familien i tykt og tynt" viser NRK2 den svenske dokumentaren "Förgrymmade ungar". Reporter Erik Sandberg peker på hvordan gamle ideer om oppdragelse er kommet tilbake til barneværelser og klasserom. Politikere og debattanter krever at de voksne må ta makten tilbake. Det er på tide å sette grenser.

Sandberg, som selv er far til tre små gutter, undersøker hvorfor mange plutselig er blitt så opptatt av å få barna til å være lydige. Denne tendensen bekreftes av barnepsykolog og forfatter Penelope Leach; i den vestlige verden har mange sluttet å bry seg om hvorfor barn oppfører seg som de gjør. I stedet har lydighetsidealet blitt poplulært.

Belønning og straff
I det oppsiktsvekkende, engelske programmet Super Nanny, ble det lagt stor vekt på oppdragelse med belønning og straff. Programmet har inspirert politikere og opinionsledere i flere land til å lære foreldre å sette grenser. På Bjørkestadskolen i Sverige jobbes det også med belønning og straff. Barn som gjør "dårlige valg" og ikke følger skolens regler, må sitte i "det gule rommet". – Vi voksne har samme normer. Det er det som er hemmeligheten. Om de voksne ikke er enige, så tar barna makten, sier skolens rektor.

Når Trollhättans kommune arrangerer kurs for foreldre lærer de lignende teknikker. Barn som er flinke, pusser tennene og rer opp sengen får stjerner i sitt belønningsskjema. Har barnet fått tre stjerner, får det også en stor klem.

Ros
Birgitta Kimber som har introdusert kursene forklarer at foreldrenes oppgave er å forme barna og at det er den positive strategien som er viktigst. - Hver gang barnet går og legger seg til rett tid, så roser jeg og sier til barnet at han er super som gjør det jeg vil, forteller Kimber.

Svensk dokumentar (2008)
Originaltittel: Förgrymmade ungar
Erik Sandberg, SVT
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900