Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. oktober 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: På Yukon gjennom ødemarka

Fakta på lørdag: På Yukon gjennom ødemar


NRK1 lørdag 16. oktober kl 22.15
Fakta på lørdag: På Yukon gjennom ødemarka

Den utrolige flåteferden

Fem unge, modige og eventyrlystne menn fra Canada lar seg ikke skremme av ryktene om at elva Yukon i Alaska stjeler ens drømmer. Forventningsfulle legger de ut på en fascinerende og utrolig spennende ferd på den 3000 km lange elva, som slynger seg gjennom en av Nord-Amerikas siste uutforskete områder.
For 100 år siden reiste mer enn 30.000 forventningsfulle gullgravere fra hele verden på elva Yukon til Dawson City i Alaska. Noen få ble rike, men de fleste reiste hjem tomhendt. Noen kom aldri tilbake i live.
Riktignok vil de gjerne gjenoppleve dette gamle elveeventyret, men det er ikke tanken på gull som er drivkraften når Graeme Ball, Peter Roeck, Ben Duffield, Jean-Luc Dinsdale og James Genn forlater sine urbane liv i Canada i mai 1997, for å begi seg ut på sin livs reise. De er inspirert av fortellingen om Huckleberry Finn og en 20 år gammel National Geographic-artikkel.
Som gullgraverne i gamle dager bygger også dagens eventyrere uten særlig fagkunnskap sin egen 16 fot store treflåte på stranda. På dekket er det plass til et telt, kjøkken m/komfyr og hengekøyer. Med det mål å legge bak seg 30 kilometer pr. dag kaster de loss i Whitehorse med kurs for den spektakulære ødemarken i Yukon og Alaska. Forhåpentligvis når de Beringshavet der elva renner ut og danner store deltaer.
Vi følger de modige, unge menn på den fantastiske reisen ned elva som de innfødte tidligere kalte \"The Great River\". Det blir 107 utrolig dager med tøffe \"seilaser\" gjennom isflak, sandbanker - i tåke og storm der følelsene varierer mellom frykt, sinne, glede og fascinasjon. Ingen av dem legger skjul på at vennskapet ble satt på en hard prøve underveis.
Gutta møter også de innfødte som bor langs den vakre vannveien, og vi får se hva som gjør livet her så spesielt.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
På en selvbygget flåte legger fem unge, eventyrlystne og urbane menn fra Canada ut på sin livs reise på den 3000 km lange elva Yukon i ødemarken i Alaska.

En av de mange utfordringene på turen er isflakene.

Kanadisk produksjon - produsent: Peter Roeck
Regi: Graeme Ball
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049463
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123