Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. november 2010 kl 22.25 Migrapolis: Drømmen om Norge

Et spørsmål om status


Noen har oppnådd drømmen om et liv i Norge. Et liv uten forfølgelse eller frykt. Andre venter på svar om de kan få bli i landet. Som den nordirakiske kunstneren Shwan Dler Qaradaki som har fått midlertidig opphold.

Shwan Dler Qaradaki er såkalt MUF-er, en av nordirakerne som fikk midlertidig opphold uten familiegjenforening på slutten av 90-tallet. Sakene deres har ført til politisk rabalder, ledere i UDI måtte gå. Taperne ble muf-erne som stadig ventet på svar på om de kunne få bli. Etter en ny vurdering skulle alle få søknadene sine behandlet på ny. Noen har fått bli, andre har reist tilbake. Men fremdeles venter 43 nord-irakiske kurdere på å få endelig opphold i landet. Shwan er en av dem.

Hvordan er hverdagen for Shwan i ventetiden? Han har gjort sin egen situasjon til en del av et kunstprosjekt. For den kurdiske kunstneren handler livet nå bare om å arbeide og å vente.

Det lykkes
Young Ngoc Nguyen har gått fra å være båtflykting på Strand hotell i Bergen, til å bli konsulent for det samme hotellet samt 400 andre hoteller i Norge. Han har oppnådd drømmen om Norge og forteller hva det har kostet ham å komme dit han er i dag.


Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen, 2010.
Reportere: Lotten Christiansen og Hung Ba Mai
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Sidsel Mundal , 23 04 92 82/41 45 23 26,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice

LENKER
  • Hjemmeside