Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. august 2005 kl 19.55 Faktor: Zzznork - en kjærlighetshistorie

Snorking på søvnen løs


"Kjerringrådet" er samlet for å utveksle gode råd mot snorking. Målet er å få en stille natt. Fra venstre: Siv Stellberg, Sissel Rikheim og Bjørg Langeland. (Foto: NRK)
Hva gjør vi når søvnløsheten begynner å tære på oss? I kveldens Faktor forteller flere kvinner om livet med sine snorkende menn.

- Det var fortvilende å tenke på om det skulle være sånn bestandig, at vi måtte ha hvert vårt soverom. En stund lå du i kjelleren, men jeg hørte deg jo opp gjennom gulvet, sier Anne Wiik til samboeren Åge Bergquist.

- Snorkelyd kan komme opp i mellom 80 og 90 desibel, det er som å stå bak en jetmotor. Ingen ørepropper i verden kan stanse den lyden, sier snorkelege Magne Tvinnereim. Selskapet hans, Eurosleep, utførte over 1 500 snorkeoperasjoner i fjor. Mange blir motivert av håpet om å dele seng med sin kjære igjen.

Sint på grunn av søvnløshet
Hos de snorkerammede kvinnene Faktor har møtt, sitter både rådene og latteren løst. Noen rer opp på sofaen for å få fred, andre jager mannen ut til kontoret, kjelleren eller hunderommet.

– Jeg legger puten over hodet hans, forteller en av kvinnene. – Jeg holder den ikke fast altså, jeg vil jo ikke drepe ham. Jeg vil bare ha litt stopp.

Ekteskapsrådgiver Olea Smith Kaland i Bergen forteller at den som ikke får sove, kan bli så fortvilet at hun tyr til vold mot ektefellen. – I stedet for et vennlig dult, blir det slag og spark. Det har jeg sett eksempler på i min praksis, sier Smith Kaland. Hun anbefaler paret å snakke sammen og finne løsninger begge kan leve med.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Program Riks, Bergen (2005)
Programansvarlig: Astri Thunold
Prosjektleder: Svein Haaland
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV