Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 27. september 1999 kl 21.05 Folkets århundre: En truet klode

Folkets århundre: En truet klode (ttv)


NRK2 mandag 27. september kl 21.05
Folkets århundre (17:26) En truet klode

Framskritt med forurensning

- Jeg følte meg plutselig så rar. Hele kroppen skalv og jeg ble paralysert. Det forteller en fisker i Minamata. Han var en av mange i den japanske byen som ble kvikksølvforgiftet i slutten av 50- årene. Etter hvert som industrialiseringen spredde seg over hele verden, begynte folk å innse at en bedre levestandard hadde sin pris.

Den fascinerende BBC- serien om vårt turbulente århundre fortsetter i kveld med fokus på den økende industrialiseringen og de foruroligende forurensningskilder som fulgte i kjølvannet av den.
I Minamata på sørkysten av Kyushu i Japan oppdaget man de første og mest alvorligste utslag av miljøbetinget sykdom i slutten av 50-årene da flere mennesker ble kvikksølvforgiftet. Den kjemiske fabrikken Chisso slapp ut store mengder kvikksølv som forurenset hovedmatkilden til byens befolkningen, nemlig fisk og skalldyr. I perioden 1953-60 ble det registrert 43 døde og hundrevis fikk alvorlige misdannelser etter kvikksølvforgiftning i sentralnervesystemet -Minemata-sykdom.
Saken fikk stor internasjonal oppmerksomhet og førte til nye og strengere regler for industrislipp.
Miljø ble en populær sak for politikere og grasrotbevegelser i Vesten. Men flertallet av befolkningen i den tredje verden skjønte ikke hvorfor de skulle dempe forventningene. De ønsket også biler og kjøleskap.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.

BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05
Tidligere sendt i NRK1 28.12.98

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Fiskeren Tsuginori Hamamoto var en av mange som ble alvorlig syk da en kjemisk fabrikk i byen Minamata i Japan slapp ut store mengder kvikksølv som forurenset fisk og skalldyr.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century

Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23 04 81 23