Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 24. april 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Gud ser ikke alt!

Portrett av Kjell Askildsen


Kjell Askildsen har fått mange priser for sitt forfatterskap. Nå svikter synet, og han har lagt fra seg pennen. Til Bokprogrammets journalist snakker han om sitt oppgjør med Gud og om sin egen skaperevne.

Kjell Askildsen ble født inn i et pietistisk, indremisjonsk hjem i Mandal i 1929. Faren og moren definerte synden og innprentet ham at Gud ser alt. Men ikke bare det: Jesus ville bli inderlig lei seg om man syndet.

Askildsen skulle ganske raskt gjøre seg opp sin egen mening om både det ene og det andre.

Det med Gud er reinspikka tull
Opprøret mot familien og innsikten i at "det med Gud bare var renspikka tull" lettet ham. Siden debuten, 24 år gammel, med novellesamlingen "Heretter følger jeg deg helt hjem" har han også fått publisert fem romaner, men han sier de bare var et steg på veien. -En novelle er for meg den mest krevende skriftformen som finnes - innenfor prosa, sier han – og han liker det krevende.

Prisbelønt
To av de til sammen syv novellesamlingene han har skrevet, har fått kritikerprisen, en av dem ble også nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Brage, Dobloug, Oktober, Aschehoug og Riksmålsforbundet står også på listen over priser i utvalg.

Inn i energien
Som forfatter er han disiplinert og presis. Hver setning åpner for neste. Stillferdige, hverdagslige handlinger flettes sammen med indre og ytre dialoger, der mye ikke blir sagt.

Mannen med det sviktende synet og hans kone, Gina Giertsen, tar imot Bokprogrammets journalist. Vi søker svar på spørsmålet om hvordan det har vært å måtte legge fra seg pennen.


Egenprodusert litteraturprogram 2012
NRK Kultur
Programansvarlig for kveldens program: Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske tlf: 41506747
TV - seere bes henvende seg til Publikumservice