Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 6. juni 2003 kl 19.55 Pattedyrenes verden: Plantejegere

Plantejegerne


Noen av de største pattedyrene på jorden står overfor en vanskelig oppgave i jakten på "byttet" sitt. Byttet er ofte dekket av en rustning, er kanskje giftig og ofte vanskelig fordøyelig – og tilhører planteriket!

Selv om vi lever på en grønn planet, så er en av de største utfordringene for pattedyrene våre å spise planter. Dovendyret er halvt blind og halvt døv og beveger seg i sneglefart – et ekstremt eksempel på hva som kan skje hvis man bare spiser løv. Mange plantearter beskytter seg med dødelige våpen, fra sylskarpe pigger til gifter.

Alt dette kan ikke stoppe pattedyrene. Den sky tapiren i den sørafrikanske jungelen oppsøker hemmelige leirholdige kilder den kan slikke for å få i seg viktige antistoffer. Vi ser også en hare i Kanada som har funnet en måte å nyttiggjøre plantegiftene.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene utfra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene – store og små – blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364