Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. mai 2001 kl 20.55 Niern: Framandt land

To skipbrudne søker nødhavn

Paco og Alex, begge eksilbrasilianere i Lisboa, finner støtte hos hverandre.
Paco og Alex, begge eksilbrasilianere i Lisboa, finner støtte hos hverandre.
To unge brasilianere, Paco og Alex, finner støtte hos hverandre i fremmed havn. ”Terra Estrangeira” – fremmed land – starter tankefullt i dagens Brasil, og ender opp i Portugal i form av en thriller.

Handlingen er lagt til året 1990, og tar utgangspunkt i den brasilianske presidenten Fernando Collors avgjørelse om å ta beslag i alle private sparekontoer for å styrke landets vaklevorne økonomi. Dette utløser fortvilelse og desperasjon. I årene som følger forlater mer enn 800.000 ungdommer Brasil på jakt etter en sikrere tilværelse.

Paco i São Paulo
Filmen forteller om Paco, som bor i São Paulo sammen med moren. De er av spansk herkomst, og moren har lagt til side penger for at de skal kunne dra tilbake og besøke familien. Når nyheten om beslaget blir offentliggjort, rammer det moren hardt. Hun dør, og Paco står alene tilbake – uten mål i livet.

I denne situasjonen tar han på seg et lite gjennomtenkt oppdrag som kurér for å komme seg vekk. Oppdraget bringer ham til Lisboa, til et møte med smuglermafiaen. Her møter han også 28 år gamle Alex, en brasiliansk kvinne som på sitt vis kjemper for å overleve i storbyen. Filmen utvikler seg til å bli en thriller hvor begges liv settes på spill.

Rasisme, kulturforskjeller, konflikten mellom sør og nord og håpløsheten til en hel generasjon unge er underliggende tema i ”Terra Estrangeira”. Filmen handler likevel først og fremst om hvordan det er å være fremmed. Alle personene vi møter i filmen lever i eksil – reelt eller psykisk – og filmen handler om opplevelsen av denne tilstanden.

Prisbelønt
”Terra Estrangeira” har fått flere internasjonale utmerkelser. Den er skrevet og regissert av Walter Salles og Daniela Thomas i fellesskap. Brasilianske Daniela Thomas er dramaturg og designer, har studert film i London og arbeidet i USA og Brasil. Walter Salles, med filmutdanning fra California, har tidligere bl.a. laget en rekke dokumentarfilmer og -serier.

”Terra Estrangeira” har vært vist her i landet under Tromsø internasjonale filmfestival, i Bergen filmklubb og på Cinemateket i Oslo.

Brasiliansk-portugusisk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Terra Estrangeira
Regi: Walter Salles og Daniela Thomas
Med bl.a. Fernanda Torres, Fernando Alves Pinto, Laura Cardosa, Luis Melo og Alexandre Borges
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tld 23 04 98 41

Bilde
Paco og Alex, begge eksilbrasilianere i Lisboa, finner støtte hos hverandre.