Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. november 2002 kl 21.00 Niern: Forbryterkongen

Martin Cahill, en irsk legende

Martin Cahill (her spilt av Brendan Gleeson) var en blanding av vold, humor og raushet, og ble en legende både i live og etter sin død.
Martin Cahill (her spilt av Brendan Gleeson) var en blanding av vold, humor og raushet, og ble en legende både i live og etter sin død.
Slumområdet Hollyfield i Dublin var et sted hvor de arbeidsløse, småkriminelle og asosiale holdt til, en menneskelig søppelhaug. Her, hvor de fleste livnærte seg på virksomheter på den gale siden av loven, vokste den legendariske opprøreren Martin Cahill opp.

Martin Cahill (Brendan Gleeson) ble sendt til forbedringsanstalt for å ha stjålet brød til den farløse familien sin. På grunn av dårlig behandling både av presteskapet og politiet, utviklet han etter hvert et stort hat mot alle øvrighetspersoner og autoriteter i samfunnet.

Utenfor loven
I voksen alder hadde Martin Cahill stor glede av å gjøre kirken og det etablerte samfunn pek av forskjellig slag. Han brukte mye tid på å ydmyke dem. Cahill organiserte en rekke nøye planlagte ran, og ble derfor kalt ”Generalen”. Hollyfield var ikke et sted politiet gjerne oppsøkte, og innbyggerne var uten unntak på Cahills side. Martin Cahill levde utenfor systemet. Han fulgte ingen av dets regler og loven gjaldt ikke for ham. Men etter ønske fra kona Frances (Maria Doyle Kennedy) og søsteren hennes Tina (Angelina Ball), som han også hadde barn med, kjøpte han et hus i et middelklassestrøk. Dermed kom han i skattemyndighetenes søkelys.

Cahill overgikk seg selv da han og gjengen hans stjal malerier fra Russborough House, med blant annet det eneste Vermeer-maleriet i privat eie. Presset fra politiet og det etablerte samfunn ble for stort. En stor politistyrke, ledet av Ned Kenny (Jon Voight) som beundret Martin Cahill, men ikke desto mindre ønsket å knekke ham, ble satt inn for å overvåke Cahill natt og dag.

Skutt på gaten
For Martin Cahill var ikke IRA noe annet enn nok en autoritet, og han var i mot dem som han var i mot politiet og kirken. IRA manglet imidlertid politiets våpenkultur, og IRA skjøt Martin Cahill død på gaten i 1994. Cahills blanding av vold, humor og raushet gjorde ham til en levende legende, men han er blitt en enda større legende etter sin død.

Filmen er inspirert av boken ”The General” av Paul Williams.

Irsk spillefilm fra 1998
Originaltittel ”The General”
Regi John Boorman
I rollene Brendan Gleeson, Maria Doyle Kennedy, Angelina Ball, Adrian Dunbar, Sean McGinley og Jon Voight
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83