Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. februar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Herskap og tjenere

Hvem vil jobbe "på gølvet"?

Rengjøringsassistenten Olaa Hilary på jobb i gangene i NRK (Foto: NRK)
Rengjøringsassistenten Olaa Hilary på jobb i gangene i NRK (Foto: NRK)
I Norge blir vi stadig rikere, og vil helst slippe å jobbe "på gølvet". Hvem er det da som holder Norge i gang?

Olaa Hilary, opprinnelig fra Uganda, står opp klokken fem hver morgen for å rekke jobben som rengjøringsassistent i NRK. I løpet av dagen går han litt over en mil i gangene i radiohuset på Marienlyst. – Jeg har gått meg vill i gangene her. En gang måtte jeg ringe assistenten til sjefen min for å komme og hente meg. Nå er det jeg som får spørsmål etter veien.

Få innvandrere
Det er ikke naturlig for Olaa å ta spisepausen sin i kantina på Marienlyst. I stedet sitter han på pauserommet i kjelleren sammen med kollegene sine. Alle med bakgrunn fra et annet land enn Norge. Av 147 personer som ble ansatt i NRK i fjor, var det kun ni med innvandrerbakgrunn. De færreste er synlige på skjermen eller høres i radio.

Ingen god start
- Jeg liker jobben og folkene som arbeider her. Tymoteusz Karalewski arbeider på en byggeplass i Kolbotn. Han er opprinnelig fra Polen, og kom til Norge for å få seg jobb og tjene penger.

Det ble ingen god start for Tymoteusz. Han fikk jobb i et lite firma på ulovlig kontrakt. Tymoteusz mener at arbeidsgiver skylder ham en månedslønn i tillegg til feriepenger. Han bruker nå advokat for å fremme saken sin. For framtiden ønsker Tymoteusz å ta utdanning i Norge, og få kjæresten sin hit.

De holder Norge i gang
Svenske Madelen Pedersen jobber som kokk i et firma som lager mat hjemme hos privatpersoner. Det er blitt stadig mer populært i Norge å leie hjelp til matlaging og annen hjelp i huset. – På denne måten får jeg litt mer tid til jobben, og til å slappe av med litt vin før vennene kommer på middag, sier Arild O. Mathisen, som har leid Madelen som kokk for middagen han skal ha for vennene sine.

- Nordmenn tenker nok at vi svensker kommer hit og tar pengene deres. Men vi kommer hit og hjelper dere. Uten oss stanser Norge, sier Madelen.

Madelen og vennene hennes ser på seg selv som innvandrere. Men i motsetning til andre som kommer til Norge, er de "luksusinnvandrere" som tjener pengene sine for å gjøre noe gøy. Madelen planlegger å bruke pengene hun tjener her til å reise ett år.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no