Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. januar 2008 kl 22.20 Film: City of God

Brasils sosiale apartheid

Småguttene lærer tidlig å håndtere våpen (Foto: Miramax)
Småguttene lærer tidlig å håndtere våpen (Foto: Miramax)
Historien følger to gutter kalt "Småen" og "Raketten". Sistnevnte er filmens forteller. Han forsøker å komme seg unna slummen i bydelen Cidade de Deus utenfor Rio de Janeiro. "Småen" på sin side har som mål å bli områdets hersker. De fleste av skuespillerne er hentet fra amatørteatergrupper i området.

Filmen tar utgangspunkt i en peridoe på 1960-tallet da de brasilianske myndighetene ville gjøre noe med den synlige fattigdommen i Rio de Janeiro. Bydelen Cidade de Deus, "Guds by", ble lagt utenfor byen, på trygg avstand fra turistenes synsfelt.

Tung, tung kriminalitet
Miljøet utvikler seg fort til å bli dominert av småkriminelle ungdommer som begår ran og tyverier, noe som etter hvert utvikler seg til svært alvorlige ran med mengder av drap. Ti år senere er miljøet ytterligere kriminalisert med stor narkotikatrafikk og voldsbruk Småguttene har etablert seg som ledende kriminelle krefter i miljøet. To grupperinger står mot hverandre, den ene ledet av "Knerten", den andre av en av hans tidligere kamerater.

Bildet
"Raketten" har som mål å bli pressefotograf og debutere seksuelt. Han lykkes med begge deler. Han får jobb som avisbud, og etter å ha tatt bilde av en gjeng kriminelle leverer han filmen til fremkalling i avisen. Ved en feil blir bildet trykket på forsiden av avisen, og "Raketten" blir vettskremt. Nå står livet hans i fare, og han tør nesten ikke vise seg i bydelen – tror han. Men det motsatte skjer. De kriminelle er mer enn fornøyd med å få bildet i avisen, og "Raketten" får ta så mange bilder han vil.

Om filmen
"City of God" er en rå, voldelig og brutal film, men den er ikke helt blottet for humor. De fleste av skuespillerne tilhører amatørteatergrupper i området, men filmen ble ikke spilt inn i Cidade de Deus - det var for risikabelt. Skuespillerprestasjonene er skremmende gode, og det er et høyt tempo i filmen. Filmen bygger på Paulo Lins selvbiografi.

Sendt tidligere.

Brasiliansk drama (2002)
Originaltittel: "Cidade de Deus"
Med Alexandre Rodrigues (Buscapé/Raketten), Leandro Firmino da Hora (Zé Pequeno/Småen), Matheus Nachtergale (Sandro Cenoura/Knerten), Phelipe Haagensen (Bené/Benny), Seu Jorge (Mane Galinha), Jonathan Haagensen (Cabeleira), Daniel Zettel (Thiago), Alice Braga (Angélica)
Regi: Kátia Lund/Fernando Meirelles