Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. mai 2009 kl 21.30 Selma og Sophie

En annen Selma


I forbindelse med den svenske forfatteren Selma Lagerlöfs 150 års jubileum, sender NRK en svensk miniserie om en av vår tids største forfattere. Serien handler om Selmas kjærlighet til Sophie Elkan og forholdet med Valborg Olander - og ikke minst hennes blandede følelser over Nobelprisen hun fikk i 1909.

Den kjente skuespilleren Helena Bergström spiller rollen som Selma Lagerlöf. – Alle har sitt eget bilde av Selma, men vi gir kanskje en annerledes fremstilling av henne. Vi forsøker å ta fram det Selma gjerne skulle ha sagt på Nobelmiddagen. Jeg tror hun ville vært takknemlig for at vi gjør det på denne måten, sier Helena Bergström.

Nye brev
Selma og Sophie er skrevet av Åsa Lantz og tar for seg to avgjørende døgn i forfatterens liv.

I den første episoden møter seerne en ung Selma Lagerlöf på reise i Sicilia sammen med sin venninne og elskerinne, Sophie Elkan. I den andre episoden forbereder en eldre, mer etablert Selma seg på å motta nobelprisen i litteratur. Manuset har Åsa Lantz basert på utdrag fra den nylig utgitte brevvekslingen mellom de tre kvinnene

Første episode
Året er 1895 og Selma Lagerlöf er 37 år. Debutromanen Gösta Berlings saga er nettopp kommet ut og fått strålende kritikker. Selma og hennes store kjærlighet, Sophie Elkan, er på reise i Europa, langt borte fra det fordomsfulle og kalde Norden. I Taormina på Sicilia slutter de seg til den skandinaviske kunstnerkolonien hvor de treffer Carl Larsson, Marie Kröyer og andre. Verden ligger åpen for Selma, og livet virker bekymringsløst.

Svensk dramaserie (2008)
Produsert av SVT/Nordvisjon/samproduksjon
I rollene: Helena Bergström, Ingela Olsson, Alexandra Rapaport, Sonja Richter, Martin Wallström, Maria Hörnelius m.fl.
Manus: Åsa Lantz
Regi: Erik Leijonborg.
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326/23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900