Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. oktober 2005 kl 22.30 Safari

Arkitektur og byutvikling

Kunsthaus Graz i Østerrike er utstillingsrom for internasjonal samtidskunst (Foto: Helge Semb, NRK)
Kunsthaus Graz i Østerrike er utstillingsrom for internasjonal samtidskunst (Foto: Helge Semb, NRK)
Ukas Safari konsentrerer seg om arkitektur både i Norge og utlandet. Vi tar også en titt på en MP3-spiller fra designfirmaet Norway Says.

Er de som vil bo og arkitektene i utakt? Fins det et "arkitektpoliti"? Skal det være smårutete og hyggelig, eller er vi på vei til å akseptere strengere og funkispreget arkitektur? Vi ser på litt av mangfoldet og hvilken vei utviklingen går sammen med arkitektene Bård Helland, Lorentz Gedde-Dahl og Rolf Terjesen.

En vennlig alien
Kunsthaus Graz, populært kalt "Friendly Alien" ble bygd som en del av Landesmuseum Joanneum, Østerrikes nest største museum, og åpnet høsten 2003. Bygget er utstillingsrom for internasjonal samtidskunst og skal ikke inneholde noen permanent utstilling.

Det er arkitektene Peter Cook og Colin Fournier som har tegnet denne "inntrengeren" i sentrum av barokkbyen Graz. Det er en omdiskutert arkitektonisk kontrast som er blitt akseptert av innbyggerne i Graz og samtidig et trekkplaster for byen.

Papphus
Vi har besøkt den norske arkitekten John Christer Høiby i USA. Han får sponset sin etterutdanning av det svært anerkjente Cornell University. Høiby skal forske på papir og papp som bygningsmateriale og drømmer selv om å bli den første i Norge som bor i papphus.

Zaha Hadid
Zaha Hadid tilhører toppskiktet av arkitekter. Hun er dessuten kvinne, fra Irak og har fått arkitekturens nobelpris, "Pritzker-prisen". Safari har besøkt Ordrupgaard kunstmuseum i København, hvor hun har tegnet et tilbygg som nettopp er innviet. Det er blitt et spektakulært bygg som gjør stedet til en attraksjon. Ordrupgaard har en viktig samling av fransk impresjonisme og bilder fra dansk gullalder, og ligger i Klampenborg i utkanten av byen.

Designåret 2005
I høst gir Safari design litt ekstra oppmerksomhet, og hver uke presenterer Sven-Erik Helgesen et godt norsk designprodukt.

Denne uken skal vi til "Norway Says", et av våre mest profilerte designfirmaer som har hentet priser og anerkjennelse i inn og utland. I media har formgiverne fått mest oppmerksomhet for møblene sine. Safari har derfor valgt å vise et industriprodukt, en MP3 – spiller.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Arild Jonsjord, Helge Semb
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252