Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. oktober 2004 kl 21.40 Siste dag i Pompeii

Tragedien scene for scene

Fra BBC-dokumentaren om Pompeiis siste dag, med Vesuv i utbrudd. Stattholderen Plinus d.y. overlevde og skrev ned hele tragedien scene for scene. (Foto: BBC)
Fra BBC-dokumentaren om Pompeiis siste dag, med Vesuv i utbrudd. Stattholderen Plinus d.y. overlevde og skrev ned hele tragedien scene for scene. (Foto: BBC)
I løpet av få dager ble oldtidsbyene Pompeii og Herculaneum lagt øde av kraftige jordskjelv og Vesuvs utbrudd. Det store utbruddet kom 24. august år 79 og kan best beskrives som et inferno av ild, aske, glødende stener og svovelgasser. Den romerske stattholder Plinius d.y. nedtegnet det han så. BBC har i samarbeid med amerikansk, tysk og fransk fjernsyn rekonstruert hendelsen.

«Vognene som sto på flat mark begynte å rulle i alle retninger og ville ikke engang stå stille da vi støttet dem opp med stener … Vi så hvordan havet trakk seg tilbake og ble presset ut (av Napolibukten) slik at mengder med sjødyr ble liggende igjen på den tørrlagte sandbunnen.»

Dette og mye annet skrev Plinius d.y. om forvarslene til Vesuvs utbrudd.

Han befant seg på den andre siden av Napolibukten, Cap Misenum, base for romerflåten i sør. Hans onkel, admiral Plinius d.e., som dro over bukten for å komme folk til unnsetning, omkom i forsøket.

Hovedutbruddet
Midt på dagen eksploderte Vesuv, og Plinius d.y. skildrer utbruddet så detaljert at seismologer i ettertid bruker «utbrudd av pliniansk type» som betegnelse.

«En sky kom til syne, med form som et pinjetre. Den skjøt i været som en veldig søyle og bredte seg ut i flere greiner...etter hvert ble den tynnere, snart glinsende hvit, så helt svart eller flekkete, alt ettersom den besto av jord eller aske.»

Også helt oppe i nordenden av bukten, der Plinius d.y. befant seg, var utbruddet livstruende.

«Mørket senket seg over oss, liksom asken, tett og tung. Gang på gang måtte vi reise oss opp og skake den av oss for ikke å bli kvalt under tyngden av den ... Solen brøt gjennom med en blek og matt glans, omtrent som ved en solformørkelse. For vårt engstelige blikk tedde landskapet seg helt forandret, tildekket av et veldig lag med aske som kunne minne om snødriver.»

Britisk dokumentar (2003)
Originaltittel: Pompeii – The Last Day
Produsert av: BBC/TLC/NDR/France 2
Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57