Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 15. mars 2003 kl 20.10 Temalørdag: Distriktenes diktatur

Fra by til bygd

Programleder Knut Olsen (Foto-NRK)
Programleder Knut Olsen (Foto-NRK)
Regjeringen og statsråd Victor Norman (H) har foreslått å flytte åtte statlige tilsyn ut av Oslo og ut i distriktene. I kveld samler programleder Knut Olsen partene til en stormfull direktesendt publikumsdebatt i Bergen. Statsråden skal møte partikollega Erling Lae, men i denne saken er de nok ikke enige. Distriktsvennen Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet stiller også.

Stedene som kan få tilflytting fra Oslo, er Fredrikstad, Tønsberg, "Agderbyen" (området Arendal/Mandal), Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim og Bodø. Departementet skriver i meldingen sin:

-"De tilsynene som behandles i meldingen ligger innenfor områdene helse, miljø og sikkerhet, transport- og trafikksikkerhet, og markeds- og konkurranseforhold. Det er avgjørende at tilsyn på områder av så stor betydning for borgere og næringsliv står for faglighet, kvalitet og integritet. Det krever at tilsynene har god tilgang på høyt kvalifiserte medarbeidere og at de er forankret i fagmiljøer av høy klasse. Det er disse hensynene som har vært utgangspunktet for regjeringens valg av lokalisering."

Noen av de 900 som nå kanskje må flytte ut av Oslo, vil også stille i salen i Handelshøyskolen i Bergen, og de får naturligvis også anledning til å delta i debatten med innspill og spørsmål. Forslaget har også møtt mye motstand på Stortinget. Både Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti har signalisert at de vil ha separate vurderinger av hver av de åtte tilsynene.

Første gang i Bergen
Etter en hel serie med vellykkede debatter fra Studentersamfundet i Trondheim tar Knut Olsen denne gangen turen over til Bergen for å teste om publikumsinteressen og debattlysten er like stor der som i trønderhovedstaden. Det er meningen å veksle mellom de to byene utover våren.

Prisbelønt jentegruppe
Tradisjonen tro vil det også i kveldens debattmøte bli kunstneriske innslag. Bergensgruppa Ephemera, Inger Lise Størksen, Christine Sandtorv og Jannicke Larsen, har hentet inn både Alarmpris og Spellemannpris på under en måned. I kveld spiller de fra sin kritikerroste nye CD "Air".

Produsert av Program RIKS, Bergen for NRK2
Programleder: Knut Olsen
Presse: Erik Bull, tlf: 73881661