Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. mai 2007 kl 18.30 Newton

Drømmen om verdensrommet

Per Olav tester luftballong. (Foto: NRK)
Per Olav tester luftballong. (Foto: NRK)
Newton har i vår, i samarbeid med Norsk Romsenter, søkt etter ungdommer mellom 15 og 18 år som drømmer om en karriere som astronauter. I kveldens program møter vi de to finalistene Ellen Marie Høye (17) fra Bergen og Kim Østenfor Spildrejorde (16) fra Nesbyen. De skal testes for å se hvem av dem som skal bli Newtons kandidat til SpaceCamp i USA i sommer.

Deltakerne på leiren kommer fra hele verden og får være med på treninger og tester som ligner på det ekte astronauter må gjennom. De får også en smakebit på hva astronautene må kunne før de kan reise ut i rommet, og vil lære om romforskning. Men kanskje mest spennende av alt: De får prøve simulatorene, og dermed virkelig føle hvordan det er å være ombord i en romferge.

Det er 25. år på rad at en slik leir arrangeres, og arrangøren, U.S. Space Camp, lover et ekstra spennende opplegg i år.

Vi møter også den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang, og han vil fortelle om sine opplevelser i verdensrommet. Hvordan er det egentlig å henge på utsiden av en romstasjon uten annet feste enn en tynn streng?

Hvis man skal bli astronaut, må man tåle store trykkforandringer på kort tid. Per Olav blir testet i trykkammer for å se om han har det som skal til. Og enten han egner seg som astronaut eller ikke, kommer Per Olav seg et stykke opp i lufta – i en varmluftsballong over Oslo!

Om Newton
Newton er et populærvitenskapelig program for barn og unge som lages på Tyholt i Trondheim. Programleder er Per Olav Alvestad.

Redaksjonen får store mengder e-post, brev og sms. En del er svar på konkurransen, men mye er spørsmål og tips fra en meget aktiv seerskare.


Produsert av Program riks, Trondheim
Programleder: Per Olav Alvestad
Prosjektleder: Frida Krüger, mobil: 91360690, e-post: Frida.J.Kruger@nrk.no
Pressekontakt: Ida Linchausen, mobil: 40200211, e-post:
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 915 65 900
info@nrk.no