Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. november 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Bombevarsler'n

Ut i naturen: Bombevarsler\'n (ttv)


NRK1 tirsdag 21. november kl 19.30
Ut i naturen: Bombevarsler\'n

Blikk for sjeldne fugler

Noen fuglekikkere er ivrigere enn andre. Det finnes dem som kjører 2000 kilometer for å få sett en sjelden fugl. En av dem er Steinar Moe fra Steinkjer i Nord-Trøndelag. Han går ingen steder uten å ha med seg bombevarsler\'n, en personsøker som piper hver gang det oppdages en sjelden fugl i Norge. Kjartan Trana har fulgt Steinar Moe med kamera gjennom et helt år.

Mer enn hundre fuglekikkere har alltid med seg denne personsøkeren, og de alarmerer hverandre om nyheter på fuglefronten.

Målet for alle disse fuglekikkerne er å se flest mulig fuglearter. For hver art setter de et kryss i fugleboka. Derfor har de også fått tilnavnet \"kryssere\". Kommer det melding om en art som fuglekikkeren ikke har krysset av, gjør vedkommende ofte alt for å komme seg til stedet der fuglen oppholder seg.

Som å samle på frimerker
- Det kan kanskje sammenlignes med å samle på frimerker, sier Steinar Moe. Du skal ha flest mulig, og det blir bedre jo sjeldnere de er. I Ut i naturen i kveld blir vi med Steinar Moe på turer både høyt til fjells og langt ut mot havet i jakten på nye kryss.

Det hele starter en morgen tidlig i mai. Da går alarmen! En purpurhodeand er sett i Trondheimsfjorden. Dette er en art som aldri tidligere er observert her i landet, og når slike ekstreme sjeldenheter dukker opp, kaller krysserne det for en bombe. Purpurhodeanda, som egentlig hører hjemme i Nord-Amerika, trekker til seg fuglekikkere fra hele landet. Folk kommer i bil fra Oslo og i fly fra Stavanger, for det kan ta lang tid før denne arten blir sett igjen. Steinar bor bare noen få mil unna, og opptakten til programmet Bombevarsler\'n er observasjonen av den sjeldne anden...

Neste gang det piper, har en ny bombe blitt observert på Karmøy i Rogaland, 1000 kilometer unna.
Stadig vanskeligere
Kråke, skjære, bokfink og løvsanger. Det går fort å få de første kryssene i boka. 150 går greit. 200 tar litt mer tid. Deretter blir det stadig vanskeligere. 57 kryssere i Norge har i dag sett mer enn 300 arter her i landet. Steinar Moe nærmer seg denne magiske grensa, men nå har han sett de fleste fuglene som til vanlig holder til her. Dermed blir det nærmest en kamp for hvert kryss og spenning hver gang det piper i bombevarsler\'n.

Med kikkert og teleskop
Å kikke på sjeldne fugler krever godt utstyr og mye tålmodighet. En krysser må se på utrolig mange fugler og kjedelige, vanlige arter før en virkelig bombe dukker opp. Kikkert og teleskop er standardutstyr, men viktigst er nok den utrolige mengden med fuglekunnskap som må til for å skille de sjeldne artene fra de vanlige. Forskjellen på en purpurhodeand og den vanlige norske berganda er svært liten. Steinar Moe og de øvrige krysserne har den spesielle interessen og det uvanlig gode blikket som må til for å oppdage forskjellen. En forskjell som kan føre til et nytt kryss.

I programmet blir vi med Steinar på fuglekikking gjennom et helt år. Det blir en reise gjennom store deler av landet, i go\'vær og uvær, i enorm glede og i stor skuffelse, fra ringnebbdykker på Hærøy i Nordland til svarthalsdykker i Fiskumvannet i Buskerud.

Programmet \"Bombevarsler\'n\" sendes i reprise på NRK1 onsdag 22.11 kl 11.30 og på NRK2 lørdag 25.11 kl 18.00

NRK1 tirsdag kl 19.30

Naturprogram fra NRK Nord-Trøndelag
Ved Kjartan Trana
Prosjektleder: Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)