Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. januar 2004 kl 19.30 Schrödingers katt: Mennesker til Mars

Mennesker til Mars

Vår naboplanet Mars har alltid vært en kilde til spekulasjoner om det finnes liv der eller andre steder i universet. På 1800-tallet mente astronomene at de så et nettverk av kanaler på marsoverflaten, og filmmakere har gitt oss fantasifulle historier med onde marsboere som kommer i romskip for å erobre Jorda. Mer om Mars i kveldens Schrödinger Spesial.

Etter hvert vet vi mye om planeten, men ikke om det finnes liv der.

Det første ubemannede romskipet landet på Mars i juli 1976 som en del av det amerikanske romprogrammet. I disse dager er det en hel armada av romsonder som enten nettopp har landet, eller som vil lande på planeten i nær framtid, deriblant en europeisk romsonde. Disse vil lete etter tegn på nåværende eller tidligere livsformer, og de vil komme til å gi oss mye ny kunnskap.

Men for å kunne si med sikkerhet om det finnes liv der eller ikke, må man sannsynligvis sende et bemannet romskip til Mars. Hva som skal til for at det skal skje, får vi et lite inntrykk av i dette dokumentarprogrammet.

Om Schrödingers katt
Programmet samler ca 600.000 seere hver uke. Nylig fikk programleder gry Molvær Folkeopplysningsprisen 2003. "Programleder Gry Molvær presenterer vanskelige temaer i et språk som mange forstår", mener juryen for Folkeopplysningsprisen 2003.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan sigrid.gjellan@nrk.no
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760