Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. august 2001 kl 20.20 Edle dråper: Sherry

Dråpene som smaker av sol

På et lite område - 70x50 km helt sørvest i Spania - lages sherry. Ene og alene der kan sherry lages.

Det er nemlig bare i området rundt Jerez de la Frontera i Andalucia det finnes en gjærsopp i luften som er nødvendig for å lage sherry. Gjærsoppen blander seg med denne mystiske vinen som trenger luft, masser av luft.

Men det tar tid, for den unge vinen skal oppdras av den gamle, og den utdannelsen kan fort ta 12-15 år med varme, sjøbris, fuktighet og tålmodighet. Hovedtyper er Manzanilla (meget tørr og overveiende konsumert i Spania), Fino (ganske tørr), begge typer meget lyse, og videre den mørke, eldre Amontillado (vekslende sødme). En annen hovedtype er Oloroso (oftest ganske tørr) som er mørkere og fyldigere. Cream er en Oloroso som er kraftig søtet med spesialviner.

Total årlig produksjon er rundt 80-85 millioner liter.
Spania har stor eksport, særlig til Storbritannia. Norsk konsum er rundt 265 000 liter årlig (1996).

Programleder Torkjell Berulfsen, tlf: 23 04 84 54/
901 57 715
Prosjektleder Anne Røthing
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83