Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 9. desember 2005 kl 15.30 Til siste åndedrag

Jean-Luc Godards mesterverk


"Til siste åndedrag" var Jean-Paul Belmondos første store filmrolle
Med et meget lavt budsjett, improvisasjoner, bruk av nesten utelukkende håndholdt kamera og ingen studioopptak kom "Til siste åndedrag" som et friskt pust, og satte punktum for det viktigste året i etterkrigstidens filmhistorie. Året var 1959. Godard ga med sin film definisjonen til begrepet "La Nouvelle Vague" (Den Nye Bølgen).

"Til siste åndedrag" ble en sensasjon i Frankrike, og til alles overraskelse ble den også en kassasuksess.

Banal historie
Historien er ganske banal, og begynner i Marseille. Michel Poicard (Jean-Paul Belmondo) stjeler en bil og drar til Paris. Han blir forfulgt av en politimann på motorsykkel som han skyter og dreper med en pistol han finner i hanskerommet på bilen.

Michel fortsetter sin kriminelle løpebane i Paris, og stjeler penger fra en venn. Han møter Patricia (Jean Seberg), en amerikansk jente som selger The Herald Tribune på Champs Elysées. Michel forelsker seg i Patricia, og vil dra til Roma med henne.

I "Til siste åndedrag" fikk Jean-Paul Belmondo sin første store rolle, og Jean Seberg er perfekt i rollen som Patricia.

Gud blant cineaster
"Jean-Luc Godard makes a film as though no one had ever made one before". Uttalelsen er representativ for et samlet kritikerkorps. Størrelser som filosofen Jean-Paul Sartre, utvilsomt tiltrukket av filmens eksistensielle undertoner, og poeten og filmkunstneren Jean Cocteau hyllet filmen som et mesterverk. Jean-Luc Godard fikk raskt status som Gud blant cineaster og andre filmfreaks.

"Til siste åndedrag" kom på en tid da folk var lei av konvensjonelle filmer, og Godard våget å bryte reglene. Mange filmskapere har senere blitt inspirert av Godard. Brødrene Kaurismäki sier for eksempel at de ikke ville begynt å lage film om det ikke hadde vært for ham, og de oppkalte sitt produksjonsselskap Villealfa etter Godards film "Alphaville". Også amerikansk films wonderboy, Quentin Tarantino, har oppkalt sitt produksjonsselskap etter en Godard-film, denne gangen "Bande a part".

Fransk drama (1959)
Originaltittel: "À Bout de Souffle"
Med: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville, Liliane David, Henri-Jacques Huet
Regi: Jean-Luc Godard
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78