Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 25. mars 2007 kl 09.03 Naturens verden

Fortell om ditt tre til Naturens verden


 Bilde: Kari Bay Haugen og Naturens verden i NRK P1 kårer det største, peneste og treet med den beste historien knyttet til seg. (Foto: NRK/Jens Sølvberg)
Bilde: Kari Bay Haugen og Naturens verden i NRK P1 kårer det største, peneste og treet med den beste historien knyttet til seg. (Foto: NRK/Jens Sølvberg)
Fortell om ditt yndlingstre til Kari Bay Haugen i Naturens verden i NRK P1. Sammen med Skogselskapet og Genressurssenteret skal både det største, peneste og treet med den beste historien knyttet til seg kåres.

Mange har et tre eller flere de har et forhold til. Fordi treet er stort og majestetisk, fordi det er så pent og velformet eller kanskje fordi det er er et tre du har en spesiell opplevelse knyttet til.

Trær har sjel
Treet du satt under da du fridde, bjørka du gikk og satte deg mot da du fikk høre at du skulle bli far eller den grana dere bruker å sette dere under når dere er på skitur i påska.

- Vi slår et slag for treet, sier Kari Bay Haugen. – Å ta vare på trærne vi har rundt oss er jo viktig av så mange grunner. Så 2007 blir treets år i Naturens verden og vi håper på en flom av historier om trær og dokumentasjon av store og vakre trær av en rekke slag, sier hun.

Både når det gjelder barlind, einer, gran, furu, alm, ask, bjørk, bøk, eik, hegg, lind, lønn, or (gråor og svartor), osp, rogn, og selje håper Naturens verden og samarbeidspartnerne å få meldinger om store, vakre og tre med spesielle historier knyttet til seg.

For hvert tre som meldes inn ønskes det oppgitt omkretsen på treet 1,3 m over bakken. Sammen med målet ønskes det et bilde av treet og gjerne en fortelling knyttet til treet. Det kan være en egen hendelse eller et sagn som er knyttet til treet.

Hele landet
Det er også viktig at det gis en god beskrivelse av stedet der det enkelte tre står, gjerne med kartreferanse. I en beskrivelse er det viktig å oppgi høyde over havet og helningsretning på voksestedet.

Konkurransen er et samarbeid mellom NRK Natur, Det norske Skogselskap og Norsk Genressurssenter. Det kåres vinnere for det beste trebildet, den beste fortellingen og totalt det tykkeste treet landsdelsvis.

- Vi håper svært mange deltar og forteller om "sitt tre". Samtidig blir dette forhåpentligvis en omfattende registrering og dermed et viktig materiale for våre samarbeidspartnere Det norske Skogselskap og Norsk Genressurssenter, sier Kari Bay Haugen.

De som ønsker å bidra kan enten sende en e-post til natur@nrk.no eller sitt bidrag som vanlig post til NRK Natur, Mitt tre, 5020 Bergen.

NRK P1 søndag kl 09.03