Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. august 2001 kl 20.10 En musikalsk helaften

Macbeth som operafilm

Shirley Verrett som lady Macbeth og Leo Nucci som Macbeth (Foto: Beta Film)
Shirley Verrett som lady Macbeth og Leo Nucci som Macbeth (Foto: Beta Film)
”Macbeth” er Giuseppe Verdis tiende opera, og ble oppført for første gang i 1847 i Firenze. ”Macbeth” reddet Verdi ut av en kreativ krise, og operaen ble for alltid stående som komponistens favoritt. Verdi var en stor beundrer av William Shakespeare, og hadde tidligere laget operaer av ”Othello” og ”Falstaff”.

”Macbeth” er en blodig fortelling om maktbegjær, og foregår i Skottland rundt år 1000. På en slette treffer Macbeth og Banquo, som er i felten, noen hekser som spår at Macbeth først skal bli adlet og senere konge av Skottland, mens Banquo skal bli far til landets senere herskere.

Like etter kommer det melding fra kongen om at Macbeth er adlet, noe som gjør et dypt inntrykk på dem begge. I borgen mottar Lady Macbeth bud fra sin mann om de to spådommene, og den førstes øyeblikkelige oppfyllelse. Det samme budet meddeler også at kongen er i følge med Macbeth, og vil overnatte i borgen. Lady Macbeth bestemmer seg for å drepe kongen for at også den andre spådommen skal gå i oppfyllelse.

Udåden
Macbeth lar seg overtale av sin kone, og går inn og myrder den sovende kongen. Redselsslagen over sin egen udåd styrter han ut, og når hustruen ber ham om å smøre inn de sovende vaktpostenes hender med blod for at det skal se ut som om de er de skyldige, viker han tilbake. Lady Macbeth tar saken i egne hender. Senere ryddes Banquo av veien, men Macbeth føler seg ikke helt trygg på tronen. Han ser til sin store skrekk Banquos ånd sitte i tronstolen, og oppsøker heksene for at de skal gi ham råd.

Lady Macbeth har mareritt om nettene. Hun sier hun har blod på hendene, og det går ikke bort hvor mye hun enn vasker seg. Lady Macbeth dør, og Macbeth selv står overfor det endelige slaget…

Fire akter
Operafilmen er i fire akter av Giuseppe Verdi (1813-1901). Librettoen er skrevet av Francesco Maria Piave (1810-1876), etter William Shakespeare.

I de største rollene møter vi Leo Nucci som Macbeth, Shirley Verrett som lady Macbeth og Samuel Ramey som Banquo. Bologna Teaterorkester spiller under ledelse av Riccardo Chailly.

Tysk produksjon – Beta Film
Regi Claude d’Anna

Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Shirley Verrett som lady Macbeth og Leo Nucci som Macbeth (Foto: Beta Film)