Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. april 2005 kl 22.15 Joe Zawinul - jazzmusiker og hardtslående bokser

Jazz-giganten Zawinul om seg selv

Joe Zawinul, fusion-musikkens far. (Foto: BBC)
Joe Zawinul, fusion-musikkens far. (Foto: BBC)
Å bokse med Miles Davis, inntrykkene av nazismen i fødelandet Østerrike, synthesizere og annen elektronika – emnene er mange i BBC-portrettet av fusion-musikeren Joe Zawinul. Vi opplever ham sammen med bandet, og han forteller også om andre legender han har opplevd på nært hold, fra Dinah Washington til Coleman Hawkins.

Joe Zawinul er en av hovedarkitektene innen fusionmusikken og jazzrocken. En pionér i kreativ bruk av elektroniske keyboardinstrumenter. Selv har han funnet sin fremste inspirasjon i Afrika og Sør-Amerika.

Etter å ha forlatt Østerrike på slutten av 60-tallet, gjorde han seg først gjeldende i USA. Zawinul ble en krumtapp i Cannonball Adderleys Quartet. Han formet deretter Weather Report som fortsatt går for å være en av de beste fusiongruppene.

På mange måter har Zawinul også vært en foregangsmann for world music, en genre der purisme i musikken er erstattet av kreative musikalske elementer som inkluderer hverandre.

Miles, Dinah og Wien
Joe Zawinul påvirket den unge Miles Davis, også sportslig. Zawinul som har vært pugilist fra barnsben av, tok timer i USA hos Muhammad Alis trener. Og han sparret ofte med Davis som var en stor bokse-entusiast.

Vi får også høre om Zawinuls år som Dinah Washingtons pianist. Han tar oss med til sitt Wien og gjenopplever klubbene og stedene som han brukte å oppsøke. Og han forteller om hvordan det var å vokse opp i et Østerrike preget av krigen.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Joe Zawinul
Produsert av: A Calliope Media production for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57