Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. april 2003 kl 19.55 Med sjel og særpreg: Han pusset støvet av Thora

Norsk opera

Andreas Lunnan (t.v.) og Sivert Fløttum, mannen som
Andreas Lunnan (t.v.) og Sivert Fløttum, mannen som "Pusset støv av Thora" (Foto: Erik Bull, NRK)
For over hundre år siden skrev den lite kjente norske komponisten Hjalmar Borgstrøm operaen "Thora fra Rimol". Verket ble aldri oppført på noen scene – før i fjor da Sivert Fløttum leste om operaen og tente på alle pluggene.

Sivert Fløttum sperret opp øynene da han slappet av på en badestrand på Tenerife. Ikke for å glane ut over sommerlivet rundt seg, men på grunn av noen linjer i musikkhistorieboken han hadde fått i julegave noen dager i forvegen. Der stod det nemlig å lese om operaen.

Dette var nytt for Fløttum, og ekstra spennende ble saken fordi han selv ganske nylig hadde flyttet til Melhus sør for Trondheim, i nærheten av gården Rimol. Altså var Thora en "gammel nabo" av ham.....

Stor suksess
Sivert Fløttum kastet seg rundt og satte i gang noe som etter hvert ble en unik kjedereaksjon. Den munnet ut i at dette ukjente stykke opera til syvende og sist ble virkeliggjort med stor suksess i fjor høst. Profesjonelle og amatører i skjønn forening trakk fem fulle hus, og innledet dermed et nytt og spennende kapittel i norsk operahistorie.

I programmet "Pusset støvet av Thora" møter vi Sivert Fløttum sammen med svært mange av de gode krefter som på hver sin måte bidro til å gjenoppfriske den dramatiske virkeligheten som den mektige husfruen Thora opplevde gjennom sitt forhold til Håkon jarl for over tusen år siden.

Egenprodusert portrett NRK/Tyholt
Programleder: Andreas Lunnan
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 / 907 75 758