Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. september 2001 kl 20.25 Peer Gynt i Royal Albert Hall

Peer Gynt i Royal Albert Hall

Wenche Foss i rollen som Mor Åse under The Proms i Royal Albert Hall sist måned – Ingebjørg Kosmo ved hennes side som en fyrig og forførende Anita. (Foto: Scanpix)
Wenche Foss i rollen som Mor Åse under The Proms i Royal Albert Hall sist måned – Ingebjørg Kosmo ved hennes side som en fyrig og forførende Anita. (Foto: Scanpix)
Arild Erikstad, musikksjef i NRK, er tilbake som programleder i ”Hovedscenen”, NRK2s hovedsatsing på lørdagene. Her sendes noen av de beste konsertene, forestillingene, dokumentarene og portrettene – og kommende sesong har mye å by på, kan musikksjefen love. Erikstad åpner med Peer Gynt fra The Proms i Royal Albert Hall sist måned.

- Mottakelsen var overstrømmende, og på ”Hovedscenen” møter vi noen av de sentrale aktørene i kulissene. Wenche Foss som Mor Åse, Sverre Anker Ousdal i flere roller og Ingebjørg Kosmo som Anitra, forteller en begeistret Arild Erikstad.

Begeistrede anmeldere
Musikksjefen tok turen til London for å intervjue dem og presenterer selv forestillingen med Griegs originale scenemusikk til Ibsens berømte stykke. Peer Gynt i Royal Albert Hall var ”the critic´s choice” i London-magasinet Time Out sist måned.

I oppsetningen gjør den danske barytonen Bo Skovhus Peer Gynt som talerolle, og vi hører Gøteborgs Symfoniorkester med BBC Singers, under ledelse av Manfred Honeck. Arild Erikstad intervjuer også Proms-generalen Nicholas Kenyon, som gir oss litt av Proms-festivalens historie og forteller om bakgrunnen for den aktuelle Peer Gynt-oppsetningen.

Som vanlig er ”Hovedscenen” inndelt i flere avdelinger, og sesongens første sending avrundes med en reportasje om tre unge, håpefulle cellister ved musikkakademiet i Minsk i Hviterussland. Vi følger også cellisten og pedagogen Vladimir Perline i hans arbeid med dem.

Verdimarkering
Neste ”Hovedscenen” vil være viet operakomponisten Verdi, som døde for 100 år siden. Sendingen 15. september inneholder en storslagen minnekonsert fra byen Parma på Posletten, og den innledes med et portrett av Verdi.

Portrettprogrammer blir det flere av i ”Hovedscenen” ut over høsten – det ultimate Miles Davis-portrettet skal være laget av Channel 4 i England og settes opp for sending oktober/november her hjemme. Et makeløst portrettprogram om Stravinskij er innkjøpt fra fransk fjernsyn, og musikkformidleren Bobby McFerrin blir også portrettert i ”Hovedscenen” denne høst. I julen byr ”Hovedscenen” bl.a. på en storslått ballettforestilling med Maurice Béjarts ”Nøtteknekkeren”.

Egenproduksjon
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Wenche Foss i rollen som Mor Åse under The Proms i Royal Albert Hall sist måned – Ingebjørg Kosmo ved hennes side som en fyrig og forførende Anita. (Foto: Scanpix)
2. Arild Erikstad, NRKs musikksjef, presenterer Peer Gynt fra The Proms i Royal Albert Hall. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)