Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. mai 2006 kl 21.30 Niern: Magnolia

Livets puslespill

Unge, vakre Linda (Julianne Moore) er bekymret for sin dødsssyke ektemann Earl (Jason Robards)
Unge, vakre Linda (Julianne Moore) er bekymret for sin dødsssyke ektemann Earl (Jason Robards)
"Magnolia" handler om hvordan små tilfeldigheter kan endre livene våre dramatisk, på godt og vondt. Alle de ni hovedpersonene står overfor situasjoner som er vanskelige å takle.

En mann ligger på dødsleie, mens hans fortvilede unge kone vurderer selvmord og en politimann forelsker seg i en kokainavhengig kvinne. Disse og flere andre personer blir alle koblet sammen via små tilfeldigheter og familieforhold.

På dødsleiet
Mannen på dødsleiet, Earl Partridge (Jason Robards), er først en vellykket tv-producer som forlot sin kone da hun fikk kreft, og giftet seg med den yngre og vakre Linda (Julianne Moore). Nå har Earl kreft selv, og Linda tilbringer dagene med å hente medisiner samtidig som hun sliter med tanken på ektemannens død.

Earl ber den mannlige sykepleieren sin, Phil (Philip Seymour Hoffman), om å ordne et møte med sønnen, Frank Mackay (Tom Cruise) som er kjent for sitt selvhjelpsprogram for menn "Seduce and Destroy", hvor han presiserer viktigheten av mannlig seksuell dominans. Frank har vært nært knyttet til sin mor etter at faren forlot henne, og han har aldri hatt noe ønske om å treffe faren igjen.

Intelligente voksne og oppvakte barn
Earls mest kjente tv-show har Jimmy Gator (Philip Baker Hall) som programleder, og også han får vite at Earl ligger for døden. Jimmys program er et quiz-show som har intelligente voksne og uvanlig oppvakte barn som konkurrenter. En av Jimmys barnedeltakere, Stanley (Jeremy Blackman), kommer for sent til opptak fordi han er blitt forlatt av faren Rick (Michael Bowen).

I mellomtiden viser det seg at Donnie Smith (William H. Macy), som var en vinner i Jimmys show som barn, ikke gjør det så godt som voksen. Han har nettopp mistet jobben og har en dyr tannlegeregning å betale. Jimmy ønsker å gjøre opp med sin fjerne og følelsesmessig skjøre datter Claudia (Melora Walters), men hun forakter ham og involverer seg i den velmenende politimannen Jim Kurring (John C. Reilly), som har vært svært ensom siden skilsmissen for tre år siden.

Om filmen
"Magnolia" er kanskje en av de beste filmene fra USA på slutten av 90-tallet. To år før han regisserte "Magnolia" hadde Paul Thomas Anderson laget "Boogie Nights", et fascinerende portrett av pornoindustriens vekst og fall i USA på 70- og 80-tallet. Filmen ble den 27 år gamle Andersons internasjonale gjennombrudd, og han ble nominert til Oscar for beste originalmanus.

I "Magnolia" har han samlet mange av folkene som var med i "Boogie Nights". I tillegg ser vi Tom Cruise og Jason Robards som viktige støttespillere. De som husker Tom Cruise i filmen "Eyes Wide Shut", kan glede seg til å se ham som sex guru i "Magnolia". Cruise ble belønnet med en Golden Globe-pris og en Oscar-nominasjon for beste birolle. Og nok en gang ble regissøren Paul Thomas Anderson Oscar-nominert for sitt intrikate filmmanus.

Amerikansk psykologisk drama (1999)
Originaltittel: "Magnolia"
Med: Jason Robards, Jr., Tom Cruise, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly, William H. Macy
Regi: Paul Thomas Anderson
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78