Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. februar kl 19.45 Ut i naturen: Aleksander Gamme på verdens lengste skitur

En underfundig friskus


Kulde, sult, isolasjon og beinhardt slit var det Aleksander Gamme kunne se fram til da han la ut på den 2270 kilometer og 90 dager lange soloskituren fra kysten av Antarktis, til Sørpolen og tilbake.

Aleksander er en allsidig eventyrer som har levd av ekspedisjoner, reiser og foredrag i mer enn ti år. Hans polekspedisjoner er preget av hans personlige filosofi, refleksjoner og euforiske gledesstunder.

Konkurrenter
På startstreken sto også australske Cas & Jones som skulle forsøke seg på samme tur. Med ett handlet det ikke bare om å komme fram, men å komme først. Et nytt prestisjefylt kappløp fascinerte ekspedisjonsmiljøet, men det var den overraskende avslutningen som vakte internasjonal oppmerksomhet. Etter 87 dager bestemte Aleksander seg for å vente på Cas & Jones for å fullføre turen sammen, i stedet for å gå først i mål, alene.

Tilbakeblikk
Aleksander Gammes mange eventyr er oppsiktsvekkende. Et utvalg klipp fra tidligere turer illustrerer hans allsidighet. Sahara på tandemsykkel, klatring på Mt Everest (8850 moh) og Broad Peak (89047 moh), Danakil-ørkenen i Etiopia, Finnmark på tvers og Las Vegas på langs!

Ekspedisjonen tur-retur Sørpolen har fått plass i Guinness rekordbok som verdens lengste skitur uten assistanse eller etterforsyninger.

Sendt tidligere.

Producer: Øyvind Fallet
Prosjektleder: Terje Dale
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900