Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. desember 2004 kl 21.30 Å varme seg ved djevelens bål - av Charles Burnett

Jordisk blues, himmelsk gospel

Filmregissøren Charles Burnett er en av bidragsyterne i en amerikansk serie om bluesmusikken. (Foto: CS Associates
Filmregissøren Charles Burnett er en av bidragsyterne i en amerikansk serie om bluesmusikken. (Foto: CS Associates
Jordisk blues og himmelsk gospel – den amerikanske filmregissøren Charles Burnett utforsker forbindelseslinjene mellom to beslektede musikkarter.

- Bluesmusikken var en del av mine omgivelser da jeg vokste opp, sier filmregissøren Charles Burnett. - Bluesen var noe helt naturlig, noe jeg tok for gitt.

En blues-historie
Charles Burnett forteller at han først senere oppdaget bluesens iboende billedbruk, dens humor, ironi og innsikten den formidler om menneskenes lodd i livet. Siden har han alltid hatt lyst å lage en film basert på bluesen. -...ikke bare om denne musikkens natur og innhold, men en film som hermer selve formen til bluesmusikken. Kort sagt, jeg vil fortelle en historie som er en slags innforlivelse av bluesen, sier Burnett.

Mer om serien
Gjennom sju helaftens filmer utforskes bluesen. Regissørene Martin Scorsese, Wim Wenders, Richard Pearce, Charles Burnett, Marc Levin, Mike Figgis og Clint Eastwood ser på musikkformen i sitt eget perspektiv og gjennom sitt personlige filmuttrykk.

Hvert av bidragene har til felles at de viser hvordan bluesmusikken ble utviklet på folkemusikkens grunn, lokalt og i små forsamlinger, for deretter å utbre seg som en universell musikkform. Vi følger bluesmusikken fra dens afrikanske røtter og framover til den sentrale rolle bluesen inntar i samtidsmusikken. Lenger ut i serien presenteres også avgreninger av bluesen som gospel, r&b og hip-hop.

- Jeg har alltid følt meg sterkt knyttet til bluesmusikken, sier Martin Scorsese som også har ledet hele prosjektet med de sju dokumentarene: - Det er noe med hvordan bluesen forteller sine historier gjennom denne type musikk som fascinerer meg. Gjenklangen av menneskelige følelser i denne musikken er stor., The Jon Spencer Blues Explosion, Cassandra Wilson, and others.

Amerikansk dokumentar (2003)
Originaltittel: Warming by the Devil’s Fire by Charles Burnett (4:7)
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer