Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. februar 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Nord-Spania

Lonely Planet: Nord-Spania (t)

NRK2 søndag 18. februar kl 20.10
Lonely Planet: (11:13) Nord-Spania

Mot turiststrømmen i Spania

60 millioner turister besøker hvert år Spania. De aller fleste setter kursen mot strendene i sør. Lonely Planets reisende reporter Shilpa Mehta velger imidlertid det mindre turisttravle Nord-Spania. Barcelona, den største byen i regionen Catalonia, er utgangspunktet for reisen.

Shilpa utforsker Barcelonas rike arkitektur - som ikke minst arkitekten Antonio Gaudi har satt sitt preg på - og opplever flamenco-dans i gatene.

Fra Barcelona drar Shilpa videre til den lille byen Terrassa hvor hun får se hvordan catalanerne lager menneskepyramider, deretter til Pamplona i hjertet av Baskerland som er kjent for sine okseløp. Å løpe ved siden av oksene som jages gjennom gatene, kan ses på som en styrkedemonstrasjon. Men helt ufarlig er det ikke, så Shilpa står over denne fornøyelsen. Hun haiker videre til San Sebastian hvor hun prøvesmaker tradisjonelle baskiske matretter.

Neste stopp er hovedstaden Madrid. Shilpa besøker blant annet en skole for unge tyrefektere og prøver å snappe opp noen av deres triks. Fra Madrid drar hun videre mot nordvest gjennom byene Segova, Avila, Salamanca og Zamora. Underveis får hun et glimt av en imponerende akvedukt, besøker en gård der det drives oppdrett av okser til tyrefekting og får til slutt oppleve en tyrefekting med en berømt kvinnelig matador i aksjon.

Videre mot nordvest følger Shilpa pilegrimsveien til Santiago. Hun kommer akkurat tidsnok til å få med seg den høytidelige markeringen av årsdagen for Spanias skytshelgen St. James død. Det er gudstjeneste i katedralen og kjempefyrverkeri.

Som kontrast avslutter Shilpa sin tur helt ute ved Atlanterhavskysten på et sted som heter Cabo Finisterre. Det betyr verden ende, og det er jo et passende sted å ende en pilegrimsreise.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 søndag kl 20.10

Produksjon: Pilot Production (1998)
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41 (anne-marie.astad@nrk.no)

Bilde
I Lonely Planet i kveld får vi blant annet oppleve de storslagne fjellområdene i Nord- Spania.