Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. oktober 2000 kl 20.55 Basquiat

Basquiat (t)


NRK2 fredag 27. oktober kl 20.55
Basquiat

Kunstverdens svar på James Dean

Regissøren Julian Schnabel, som også er maler og skulptør, har laget en engasjerende og fargesterk film om vennen Jean-Michel Basquiat. Den svarte graffitiartisten gjorde lynkarriere i New Yorks fasjonable kunstnermiljø. Men karrieren skulle bli kortvarig. Han
døde av en overdose bare 27 år gammel.

\"Jeg har lest så mye dritt i avisene om Jean-Michel gjennom årene som har gått at jeg syntes det var på tide å fortelle min historie om ham slik at ting ble mer rettferdig,\" sier Schnabel om sin begrunnelse for å lage \"Basquiat\".

Et multitalent
Jean-Michel Basquiat ble født i New York i 1960 av foreldre fra Haiti og Puerto Rico. Han viste tidlig talent for tegning, noe som ble oppmuntret hjemme. Sammen med en venn tegnet han en barnebok. Han fortsatte å lage bilder, og fikk også noe utdanning. I tenårene var han med på å starte rockegruppa Grey og han kom inn i teatergruppa Family Life Theater.

18 år gammel flyttet Basquiat hjemmefra. Han begynte å selge håndmalte kort og T- skjorter og fikk ved en tilfeldighet solgt et kort til Andy Warhol på en restaurant i Soho. I 1980 ble Basquiats kunst stilt ut for første gang i Times Square Show og han var en av de få kunstnerne som ble nevnt av anmelderne. For litt penger han fikk for en filmrolle, skaffet han seg materiale og sitt første atelier.

Til stjernene
1981 skulle bli det store gjennombruddsåret. Fra å være en ukjent graffitimaler ble Basquiat en av verdens mest fremgangsrike, kontroversielle og glamorøse kunstnere. Hans utstillinger var de største kunstbegivenhetene i New York, og hans malerier ble innkjøpt av anerkjente samlere og museer over hele verden. Men suksessen førte også til at livet hans ble flombelyst i mediene. 27 år gammel døde han. Det var da New York Times beskrev ham som \"kunstsverdens svar på James Dean\".

Til tross for sin suksess var denne rastløse og talentfulle unge maleren også en ensom sjel, til tider selvdestruktiv og plaget av tanker om at folk ikke godtok ham som han var. Som den første svarte kunstner gjorde suksess innen den mektige, hvite kunstverdenen, viser hans tidlige død at Jean-Michel Basquiat var et offer like mye som en suksess.

Filmen hadde norsk kinopremiere i 1997. \"Levende, velspilt og engasjerende. Like forførende som Basquiat og bildene hans.\" (Dagbladet). \"Storartet og dypt tragisk\". (VG)

Om regissøren
Julian Schnabel hadde sin første separatutstilling på Mary Boone Gallery i 1979. Etter det har hans malerier og skulpturer blitt vist verden over. Hans arbeider finnes i private og offentlige samlinger som Museum of Modern Art i New York, Pompidou-sentret i Paris og Tate Gallery i London. Julian Schnabels og Jean-Michel Basquiats verker har også vært vist sammen i et utall av verdens gallerier og museer. \"Basquiat\" er Schnabels debut som filmregissør.

NRK2 fredag kl 20.55

Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Basquiat
Manus og regi: Julian Schnabel
I rollene: Jeffrey Wright, David Bowie, Dennis Hopper, Gary Oldman m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Jean-Michel Basquiat (Jeffrey Wright) var en av ytterst få svarte kunstnere som har klart å oppnå suksess i New Yorks fasjonable kunstnermiljø. Han var også en av Andy Warhols siste protegeer før den store mesteren døde.

2. Personene i filmen er en blanding av virkelige personer fra kunstverdenen og skuespillere som framstiller personer som spilte en rolle i Basquiats liv. Fra venstre: Jean-Michel Basquiat (Jeffrey Wright), Andy Warhol (David Bowie), Albert Milo (Gary Oldman) og Bruno Bischofberger (Dennis Hopper).