Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. mars 2009 kl 22.30 Folk i farta

Skattejakt i Colombia

Alex Rosén er tilbake med en ny runde av den populære reiseserien Folk i Farta. I sesongens fjerde program møter vi Peter Thomsen, norsk smaragdgraver i Colombia. (Foto: NRK)
Alex Rosén er tilbake med en ny runde av den populære reiseserien Folk i Farta. I sesongens fjerde program møter vi Peter Thomsen, norsk smaragdgraver i Colombia. (Foto: NRK)
Alex Rosén får tilbud om å investere i eventyreren Peter Thomsens utgraving av smaragdgruver i Colombia. Dermed setter Alex nesa mot hovedstaden Bogota sammen med den synske trailersjåføren Jan Fredrik Solberg og hans venn, bodyguarden og healeren, Espen Lie.

Når Alex og gjengen ankommer Colombia må de først dra til smaragdbaronene for å forsikre seg om at de har de riktige tillatelsene.

Humpete jungeltur
Det blir en humpete tur ut i jungelen, og på veien må gutta stoppe hos de mektige, lokale baronene for å pleie kontaktene – man sier ikke nei til slike invitasjoner… Spenningen er stor når Alex og resten av gjengen begynner å grave etter smaragder. Ifølge Jan Fredrik Solberg ligger nemlig ikke smaragdene i området så dypt som folk tror…

Smaragder i Colombia
I dag utvinnes 90 prosent av alle smaragder i verden i Colombia. Smaragden er den nest dyreste edelsten som finnes, og i Afghanistan, Brasil, Colombia, Madagaskar, Pakistan og Zambia finnes smaragder i smykkekvalitet. Det finnes faktisk en smaragdgruve i Norge også. Gruven ligger ved Minnesund, men den er ikke lenger kommersielt virksom.

Om programmet
I år 2000 dro Alex Rosén på tur rundt i verden hvor han møtte nordmenn som har prøvd lykken i utlandet – med vekslende hell. Den gangen møtte han folk som prinsessegemal Erling Lorentzen, diktator Kjell Laugerud og pornostjernen Sasha Gabor.

Nå har Alex vært på tur igjen. En reise som innebærer vrakdykking i Karibien, skattejakt i Colombia og et besøk hos den norske narkotikaministeren i Venezuela.

Produsert av NRK
Prosjektleder: Christina Rezk Resar
Pressekontakt: Mette K. Skjong, tlf 901 83 838
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900