Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. april 2006 kl 21.30 Stolthet og fordom

Så levde de lykkelig…?

Finnes det en fremtid for Mr Darcy (Colin Firth) og Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle)? Foto: BBC
Finnes det en fremtid for Mr Darcy (Colin Firth) og Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle)? Foto: BBC
Lydia Bennet returnerer til familiens hjem Longbourn som en stolt og lykkelig gift kvinne. Skandalen er unngått, og hun er nå Mrs Wickham. Lizzie og Jane Bennet har derimot gitt opp håpet om å møte sine hjerters utkårede: Mr Bingley og Mr Darcy. Men skjebnen vil det annerledes.

Selv om Mr Bennet uttrykker at Lydia og George Wickham aldri får sette sine ben på Longbourne, blir det nybakte ekteparet tatt varmt imot når de endelig dukker opp. Lydia er kry som en hane – og tilbyr å skaffe ektemenn til alle sine søstre.

Ved en glipp avslører Lydia at Mr Darcy av alle personer hadde vært tilstede i bryllupet hennes. Lizzie blir sjokkert over å høre dette og skriver til sin tante, Mrs Gardiner, for å få en forklaring. Forklaringen er oppsiktsvekkende.

Overraskende besøk
Jane og Lizzie har slått fra seg tanken på noen gang å se Mr Bingley og Mr Darcy igjen. Lizzie har måttet innrømme for seg selv at hun elsker Mr Darcy, men ser intet håp for en fremtid sammen med ham etter skandalen med Lydia.

Så kommer plutselig de to herrene ridende til Longbourn. Og i alle fall en av dem har ekteskap i tankene!

Om serien
"Stolthet og fordom" handler om familien Bennet som har fem døtre. Den overambisiøse Mrs Bennet har kun ett mål for øye: Nemlig å få sine døtre godt gift til nær sagt enhver pris. Mr Bennet er en fåmælt mann som sparer pusten til de helt viktige uttalelsene. Han syns stort sett både konen og døtrene er noen fjollete, men sjarmerende fjols, bortsett fra hans øyesten, Elizabeth. Familien har ikke en stor formue å leve av, så det er ytterst viktig at døtrene gifter seg til penger slik at de får beholde Longbourn House.

Historien er et humoristisk og romantisk tidsbilde fra begynnelsen av 1800-tallets England.

Colin Firth i rollen som den mørke, mystiske Mr. Darcy får mye av æren for seriens eventyrlige suksess da den først ble vist i England i 1995. NRK sendte serien i 1996. Serien er BBCs største dramasuksess gjennom tidene. 11 millioner briter fulgte spent med på den siste episoden.


Britisk dramaserie 1995
Produsent: BBC
Manus: Andrew Davis
Regi: Simon Langton
Med: Colin Firth (Mr. Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), Julia Sawalha (Lydia Bennet), Crispin Bonham-Carter (Mr Bingley), Susannah Harker (Jane Bennet), Adrian Lukis (Mr. Wickham), Alison Steadman (Mrs. Bennet), David Bamber (Mr. Collins), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364