Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. oktober 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Honningfellen


Honning er godt for mye. Ut i naturen bruker den til å lage mjød til steinalderfesten og til å friste "Skogens skygge". Den vanligvis så forsiktige måren lar seg nemlig lokke fram ved hjelp av søtsaker og tålmodighet.

Måren er et smidig rovdyr som sjelden lar seg avbilde. Den dyktige klatreren ikledd mørk, skinnende pels med en gulhvit strupeflekk, holder seg for det meste oppe i trærne. Den er sjelden i aktivitet midt på lyse dagen. Da ligger den som regel i ro i et gammelt spettehull eller et annet hulrom i et tre.

Fristelser
Det var derfor ingen selvfølge at programleder Kari Toft ville få se noe til måren da hun dro til skogs utenfor Molde. Og enda mer usannsynlig var det at Ut i naturens fotografer skulle klare å få gode opptak av det kjappe dyret med den buskete halen. Men de greide det. Takket være honningen og det gode skjulet til naturfotografen og mår-fristeren Terje Sylte.

Mjød
På Bømlo har ekteparet Anette og Helge levd flere uker på steinaldervis. De har fått en liten smakebit på hvordan livet artet seg for de aller første nordmennene som kom så langt nord etter at isen hadde trukket seg tilbake. I kveld er det avslutningsfest, og de skal smake på kjøtt fra en vellykket jakt, men først og fremst på egen mjød.

Norges rekord
I skogene lengst øst mot Sverige er det også fest. Der har nemlig den imponerende slagugla mer mat enn på lenge. Årets gode smågnager-år betyr at det er satt norgesrekord i antall hekkende slagugler. Men det er ingen spøk å nærme seg ei slagugle som forsvarer ungene sine.


Egenproduksjon fra NRK Hordaland, 2010
Programleder: Kari Toft: 911 38881
Redaktør: Terje Dale
Produsent: Bjørg Langeland
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 23 04 92 82/414 52 326
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900 Publikumssevice