Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. juni 2000 kl 19.30 På nære nippet ...

På nære nippet ... (t)

NRK2 onsdag 14. juni kl 19.30
På nære nippet...

Fikk kjeven skutt i stykker

Lederen for FNs nødhjelpskonvoi i Bosnia, Flemming Ørum, glemmer aldri datoen 1. juni 1993. Da fikk han kjeven skutt i stykker og svære kvestelser i ansiktet under et granatangrep fra serberne ved landsbyen Maglaj i Bosnia. To av hans kolleger ble drept. I kveldens danske dokumentar møter vi ham seks år og 17 operasjoner senere og ser hvordan han takler hverdagen hjemme i Danmark.

Flemming Ørum legger ikke skjul på at han følte seg mildt sagt uforberedt på den virkeligheten som møtte ham i Bosnia. - Vi var klar over at vi beveget oss i et krigsområde, men hadde ikke forestilt oss at vi var levende mål. Vi var utrolig naive, forteller Flemming Ørum. Med sin bakgrunn i beredskapskorpset hadde han en viss kunnskap om våpen, men det var langt fra nok, da han plutselig befant seg midt i krigen.

- De engelske FN-soldatene som eskorterte oss, reagerte raskt. De lukket seg inne i sine panservogner, men vi stod bare der i våre \"pariserhatter\". Vi manglet det instinkt som skulle til for å få oss til å innse at det var alvor. Vi gikk rundt og nærmest var litt dumme.

I programmet forteller han om hvordan han takler den grusomme opplevelsen i Bosnia og hvordan han klarer å leve med den. I dag har han gitt opp tanken på å vende tilbake til nødhjelpsarbeidet. I stedet bruker han kreftene sine på gården, kona og tre de barna.

NRK2 onsdag kl 19.30

Dansk produksjon fra DR1
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123