Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. januar 2012 kl 22.30 Reinsdyr, gull og julenissen

Det norske Alaska-eventyret


Kjærligheten til fordums dager våkner til live igjen ved to anledninger i byen Nome. I mars, når det er tid for det årlige Iditarod-løpet, og ved juletider når julenissen kommer i sin reinsdyrslede for å kaste glans over historien.

Lomen-familien, som hadde utvandret fra Valdres og slått seg ned i Nome, startet også med tamrein og bygde opp en storstilt kjøttindustri. For å gjøre tamreinkjøtt kjent blant amerikanske forbrukere lagde de et reklameshow med reinsdyr og julenisse. Showet ble vist i amerikanske storbyer i flere år og bidro til å skape den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf.

Kanadiske myndigheter ville kopiere tamreinsuksessen og kjøpte 3000 dyr av Lomen-selskapet. Anders Bær fra Kautokeino fikk oppdraget med å føre flokken gjennom ødemarken til utløpet av Mackenzie River, en avstand på 2500 kilometer. Han la i vei høsten 1929 og var først framme våren 1935.

Det norske Alaska-eventyret varte fram til 1937, da amerikanske myndigheter vedtok at kun eskimoer skulle få holde tamrein. Både Lomen-selskapet og de norske samene måtte selge seg ut. Men to ganger i året blusser minne opp igjen. Det er i mars når Iditarod-løpet trekker oppmerksomheten mot Nome igjen - og til jul, når julenissen kommer kjørende over nattehimmelen i sin reinsdyrslede.

Om serien
I 1898 samlet det seg en gruppe med norske pionerer i Alta, og sammen dro de til Alaska med dampskipet Manitoban. Her skulle de redde gullgravere fra sultedøden og gi eskimoene et nytt levebrød.

Ved Nome fant de gull, og mange av dem ble millionærer. En av pionerene reddet byen fra en difteriepidemi. Det årlige hundeløpet Iditarod er arrangert til minne om denne nordmannen. Det største minnet om Manitoban- ekspedisjonen lever imidlertid i den amerikanske julenissemyten om Santa Claus og reinsdyret Rudolf.

Roy Andersen har skrevet den Bragepris- nominerte boka "Redningsmenn og lykkejegere – norske pionerer i Alaska", der han forteller om bakgrunnen for ekspedisjonen og hvordan det skulle gå med pionerene som dro fra hus og hjem for å hjelpe andre. Denne serien er basert på boka, og forfatteren selv har laget manus.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2010)
Regi: Steinar Hybertsen
Manus: Roy Andersen
Produksjon: Shybert Productions
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske. Tlf: 41 50 67 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice:info@nrk.no, tlf: 815 65 900