Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. januar 2009 kl 22.00 Skispor fra fortiden

Skiheltene fra Morgedal

Brødrene Mikkjel og Torjus Hemnestveit fra Morgedal var sin tids skikonger og gjorde suksess både her hjemme og senere i USA. (Foto: Kongsberg Skimuseum)
Brødrene Mikkjel og Torjus Hemnestveit fra Morgedal var sin tids skikonger og gjorde suksess både her hjemme og senere i USA. (Foto: Kongsberg Skimuseum)
Sondre Norheim fra Morgedal i Telemark regnes som den store pioneren innen moderne skisport både i Norge og i utlandet. Også hans medbygdinger, brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit, satte nye standarder i skibakken.

Sondre Norheim hadde lenge vært en legende i hjemtraktene da han på slutten av 1860-tallet opptrådte i skikonkurranser i Christiania. I en alder av 42 år fikk seksbarnsfaren folk til å måpe med sin imponerende skiakrobatikk, og han vant lett over sine halvparten så gamle konkurrenter.

Men fattigdommen på bondelandet i Norge tvinger Sondre til å utvandre til USA, der han dør nesten helt ukjent.

Hans grav blir ikke opptaget før i 1963. I dag er den et populœrt sted for turister som besøker Nord-Dakota.

I Sondres skispor
Morgedal var stedet der ski ble underholdning for bondestanden om vinteren, og mange unggutter fulgte i Sondres skispor.

To av disse var brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit. De drev skiskole i Oslo fra 1880 og ble regnet som de virkelige skikongene på den tiden. De tok mange premier både i hopp og kombinert, og Torjus vant også femmila i Husebyrennene med den fantastiske tiden 4 timer 24 minutter. Premien var nesten en årslønn, 400 kroner.

Pengene kom godt med da brødrene utvandret til USA, der de startet sin egen profesjonelle skiskole. De bygde bakker og lagde ski, og fikk fort oppmerksomhet med sine legendariske oppvisninger i hoppbakken. Pengepremiene var også her meget attraktive – over 80 dollar til vinneren.

Mikkjel hadde verdens lengste skihopp i 1891 på 31,1 meter, helt til Torjus slettet rekorden i 1893 med 31,4 meter.

Om serien
I en serie på sju avsnitt møter vi norske skihelter gjennom hundre år, fra 1850 til 1950. Innflytelsen fra Telemark og Kongsberg blir en hovedtråd i serien, som også tar for seg hvordan nordmenn har preget utviklingen av skisporten som internasjonal konkurranseidrett.

Serien byr på mye unikt filmmateriale, både dokumentariske opptak funnet i arkiver her hjemme og i utlandet, og filmruller fra privatpersoners skuffer og skap.

Det første programmet handler om Snowshoe Thompson, som utvandret fra Tinn i Telemark og endte opp som postfører og skipioner i USA. Program 2 tar for seg heltene fra Morgedal, Sondre Norheim og brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit.

Senere skal vi møte det første norske IOC-medlemmet Henrik Angell, ofte kalt den ukjente skimisjonæren, og Karl Howelsen, som vant flere Holmenkollmedaljer og fikk status som skisportens far i Colorado. Det blir historier fra OL i Chamonix, og vi får se klipp fra fantastiske skiturneer i USA med blant andre Birger Ruud og Reidar Andersen.

Sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produksjon: Steinar Hybertsen, Shybert Productions
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no
Blir også sendt onsdag 19. mars (NRK1)