Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. november 2008 kl 22.30 Migrapolis: Brått voksen

Tidlig slutt på leken

Migrapolis: Brått voksen: Noor Kamil rømte hjemmefra som 15-åring. I dag har hun en ansvarsfull stilling i en butikkjede. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Migrapolis: Brått voksen: Noor Kamil rømte hjemmefra som 15-åring. I dag har hun en ansvarsfull stilling i en butikkjede. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Noen barn må tidlig ta ansvar. Migrapolis har truffet tre ungdommer som alle har forlatt den uskyldige barndommen før de fleste andre. Vi møter ei iranskfødt jente som rømte fra moren sin, en flyktning fra Afghanistan og et fotballtalent fra Island.

Da Noor Kamil var 15 år gammel, rømte hun hjemmefra og gjemte seg hos en venninne. Det ble starten på et raskt byks inn i den voksne verden for den unge jenta. Det tok noen år før hun snakket med moren igjen.

Noor er født i Irak, men vokste opp på Romsås. Moren holdt datteren mer eller mindre innesperret i leiligheten i frykt for hva som ville skje hvis Noor fikk bevege seg fritt. Å henge på det lokale kjøpesenteret med venner var helt uaktuelt.

Kjæreste
Noor hadde en guttekjæreste, men det ble raskt slutt da familien fikk nyss om det. Moren fikk henne til å slutte på videregående etter et halvt år. Hun mente at det var dårlig miljø der.

Da Noor rømte hjemmefra, kontaktet moren barnevernet og fikk datteren inn på et ungdomshjem. I tre år bodde Noor på Frydenberg ungdomshjem. Hun begynte å jobbe.

- Ja, jeg hoppet tidlig inn i en voksen rolle, sier Noor. Og det var ikke bare glamorøst!

Nå har Noor en ansvarsfull stilling i en butikkkjede, og kontakten med moren er gjenopprettet. De er gode venner.

- Jeg er stolt av henne, sier Sawsan Taha. Hun er sta, det har hun etter meg. Og hun er sterk, jeg er ikke bekymret for henne lenger

Mammas tolk
Ramtin Ghirizadeh var 13 år da han, moren og resten av søsknene kom til Norge som flyktninger fra Afghanistan

- Jeg og søsknene mine hadde ansvar for alt, sier Ramtin. - Vi var med mamma til legen, på postkontoret og hos advokaten. Vi måtte støtte mamma, som var veldig usikker.

- Det var vanskelig. Jeg er vant til å gjøre ting selv, sier Aideh Mohammadagha. Men de hadde ikke noe valg. Barna lærte språket og kodene i Norge mye raskere enn hun gjorde.

Nå har Ramtin blitt 19 år. Han følger fortsatt mor til banken når hun skal opprette en ny konto.

- Vi har gått glipp av barndommen, sier han. - Vi skulle leke, men vi måtte ta ansvar.

Likevel ville ikke Ramtin gjort noe annerledes når situasjonen først ble som den ble. Han ser på familien som en kjede av jern. Mor er den viktigste biten i kjedet.

Mamma ringer hver dag
Som ungt fotballtalent er 17 år gamle Arnar Darri Petturson fra Island hentet til Norge og klubben Lyn. Selv om han som fotballspiller har et apparat rundt seg, er den nye tilværelsen en stor overgang.

Han bor sammen med en islandsk lagkamerat og må klare seg uten den daglige oppfølgingen fra mamma og pappa. Han innrømmer at han nok kan karakteriseres som en bortskjemt unge. Det er uvant å sørge for å holde hybelen rein selv.

- Foreldrene mine sender meg islandsk mat som jeg er glad i, sier gutten, som ser mye eldre ut enn det han er.

Moren ringer to ganger om dagen, faren ringer også ofte. Arnar savner faren på sidelinja under kamper. Opphavet har stort sett fulgt hver kamp siden gutten var fem år gammel.

- Jeg kommer til å være barn til jeg er 30. Det er fint å være den minste sammen med voksne, sier Arnar.

Egenprodusert flerkulturelt magasin (2008)
Produksjon: NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis