Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. januar 2011 kl 22.00 Film: Gandhi

En viktig film


Det tok tjue år å lage "Gandhi" som er ansett for å være en av de viktigste filmene noensinne. Den er også blitt belønnet med åtte Oscar-priser, inkludert prisen for Beste film, Beste skuespiller (Ben Kingsely) og Beste regi (Richard Attenborough).

Filmen forteller historien om Gandhis forandring fra å være en innadvendt ung, indisk advokat til å bli verdens talerør for fred og moralsk mot, og den høyt elskede åndelige og politiske lederen for Indias mangfoldige befolkning.

Fortellingen om Gandhi byr på flere viktige begivenheter som forandret Indias historie, blant annet massakren ved Amritsar i 1919 som førte til at India etter hvert fikk sin uavhengighet, opprøret ved Chauri Chaura og den dramatiske marsjen til Dandhi. Men først og fremst handler filmen om én mann hvis navn er synonymt med kraften bak en ikke-voldelig protest. En mann som vant frihet for sitt land, og fortsatt er en inspirator i verden.

Biografi
Mohandas K. Gandhi ble født i 1869 av hindu-foreldre i staten Gujarat vest i India. Han inngikk et arrangert ekteskap med Kasturbai Makanji da begge bare var tretten år gamle. Familien sendte ham senere til London hvor han studerte jus, og i 1891 var han ferdig utdannet advokat. Som advokat arbeidet Gandhi ustoppelig for å bedre rettighetene for de indiske immigrantene i Sør-Afrika, og det var her han utviklet tanken om passiv motstand mot undertrykkelse. Han ble ofte fengslet som et resultat av disse protestene.

Før han returnerte til India med kone og barn i 1915, hadde han klart å forbedre forholdene for inderne i Sør-Afrika radikalt.

Filmen er sendt tidligere

Britisk drama (1982)
Originaltittel: "Gandhi"
Med Ben Kingsley (Gandhi), Candice Bergen (fotografen Margaret Burke-White), Athol Frugard (general Smuts), John Gielgud (Lord Irwin), Martin Sheen (Walker), John Mills (Viceroy) og Trevor Howard (dommer Broomfield)
Regi: Richard Attenborough
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no