Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. desember 2003 kl 20.30 I Bergmans regi

En mester i arbeid

I kveldens dokumentarfilm får vi følge Ingmar Bergman under innspillingen av
I kveldens dokumentarfilm får vi følge Ingmar Bergman under innspillingen av "Sarabande". (Foto: Bengt Wanselius, SVT)
Kveldens dokumentar følger tett på Ingmar Bergman og hans team under innspillingen av tv-filmen "Sarabande". "I Bergmans regi" er en fascinerende nærstudie av den nå 85-årige mesterregissøren og hans intense instruksjon av skuespillere og stab.

"Sarabande" (NRK1 søndag 21. desember), som er en fri oppfølger av tv-serien "Scener fra et ekteskap" fra 1973, har fått strålende kritikker både i hjemlandet og her i Norge. Filmen ble spilt inn i løpet av ni uker høsten 2002, og i kveldens "bakom"-dokumentar får vi se hvordan det gikk til bak kulissene.

Avskjedsfilm
- Dette blir en påkjenning og vil kreve det maksimale av oss alle. Jeg kommer aldri til å begi meg inn på dette mer, konstaterer Bergman i sin første briefing av skuespillere og stab før opptakene tar til.

I filmen ser vi hvordan Bergman engasjerer seg i hver minste detalj – fra perfeksjonering av rekvisitter og antrekk til de fineste nyanser i skuespillernes intonasjon og kroppsspråk. Samtidig viser han stor omsorg og innlevelse overfor sine medarbeidere.

I tillegg til Bergman selv, forteller skuespillerne Liv Ullmann, Erland Josephson, Börje Ahlstedt og Julia Dufvenius om arbeidet med filmen, det samme gjør de ulike ansvarlige for blant annet kostymer, scenografi og rekvisitter.

"I Bergmans regi" er laget av filmfotografen Arne Carlsson, som har samarbeidet med Ingmar Bergman siden 60-tallet. Han er bosatt på øya Fårö i Østersjøen, der også Bergman lever store deler av året.

Svensk dokumentar
Av Arne Carlsson
Produksjon: SVT
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99