Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. oktober 2002 kl 23.20 Lesekunst: Hva er et menneske?

Goethe og den unge Werthers lidelse

Gunnar Grøndahl fortsetter sin vandring i verdenslitteraturen. I kveld dreier det seg om Johann Wolfgang Goethe (NRK-foto: Ole Kaland
Gunnar Grøndahl fortsetter sin vandring i verdenslitteraturen. I kveld dreier det seg om Johann Wolfgang Goethe (NRK-foto: Ole Kaland
Ut fra normal standard for menneskelig adferd var han usedvanlig usympatisk. Men som forfatter skrev han udødelige verk. Bare 26 år gammel var Johann Wolfgang Goethe allerede europeisk berømt. Da hadde han skrevet boka om den unge Werthers lidelse.

I Danmark ble Goethes roman om Werthers lidelse ansett som livsfarlig og ble forbudt. Den kunne forlede unge mennesker til å følge Werthers eksempel og ta sitt eget liv i kjærlighetssorg. Senere utga Goethe tragedien om Faust, vitenskapsmannen som havner i en dyp livskrise, som svikter Gretchen, pådrar seg masse skyld og må frelses gjennom Guds nåde og kvinnens kjærlighet.

Kveldens program foregår i hovedsak i Weimar, den lille tyske byen som ble Europas åndelige hovedstad da Goethe flyttet dit. Fra jernbanestasjonen i kulturbyen Weimar fører et lite sidespor til nazistenes Buchenwald. Det får oss til å reise spørsmålet om det er noen sammenheng mellom de to, sivilisasjonen og barbariet? Professor Elsbeth Wessel vil besvare spørsmålet.

Om ”Lesekunst”
Gunnar Grøndahl er programleder for denne serien om verdenslitteraturen. ”Lesekunst” bygger på et samarbeid mellom NRK og universitetene, og er et trimedialt eksperiment; serien går både i radio, på tv og stoff blir lagt ut på internett. Tilman Hartenstein er produsent for radioprogrammene på P2 som har en mer teoretisk vinkling som innebærer litteraturfilosofi. Tom Egil Hverven er ansvarlig for nett-delen av ”Lesekunst”.

Det ligger mye planlegging bak ”Lesekunst”. I tillegg til samarbeidet mellom NRK og universitetene, har universitetene et felles opplegg på sin lukkede nett-del for de som vil ta eksamen i allmenn litteraturvitenskap.

Programmet går i reprise på NRK2 fredag 11. oktober kl 19.00 og NRK1 søndag 13. oktober kl 17.00

Egenprodusert litteraturprogram, samarbeid mellom NRK og universitetene.
Programleder Gunnar Grøndahl
Prosjektleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83LENKER
  • Hjemmeside