Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. februar 2010 kl 22.25 Bokprogrammet: Flukten fra tryggheten

Når det usikre gir mening

Hva fikk Joshua French og Tjostolv Moland til å søke spenning i Kongo? Dette skriver Morten Strøksnes om etter å ha snakket med dem i fengselet. (Foto: Hallvard Sandberg, NRK)
Hva fikk Joshua French og Tjostolv Moland til å søke spenning i Kongo? Dette skriver Morten Strøksnes om etter å ha snakket med dem i fengselet. (Foto: Hallvard Sandberg, NRK)
Morten Strøksnes er frilansjournalist og forfatter. Fra det øyeblikket han hørte at to menn var arrestert i Kongo, oppsto ønsket om å dra til Kisangani.

Fire dager før dødsdommen falt, fikk han napp hos forlaget til å skrive bok om Joshua French og Tjostolv Moland. Strøksnes kastet seg på første fly og oppsøkte de to nordmennene i fengslet.

Nå er Strøksnes kommet hjem igjen og er midt i skriveprosessen. Hva er hans inntrykk av French og Moland? Hvorfor valgte de to i utgangspunktet et farlig liv i Afrika? Hva var motivet for å dra vekk fra Norge? Og er det mulig å finne ut hva som egentlig skjedde den fatale natten?

Lokket av det utrygge
Helga Flatland debuterer med boken "Bli hvis du kan. Reis hvis du må." på Aschehoug forlag. Den handler om tre norske soldater fra samme bygd som blir drept i Afghanistan. Vi får i løpet av romanen vite hva som var deres motiver for å melde seg til utenlandstjeneste, og hvordan bygda reagerer på det inntrufne.

Bokprogrammet har bedt to soldater på vei til Afghanistan å vurdere bokens tema.

Svenske Karolina Ramqvist har høstet strålende kritikker for sin bok "Kjæresten". En ung kvinne fra trygg middelklassebakgrunn velger å leve med en yrkeskriminell. Hun føler at livet blir mer intenst slik.

Hva har de alle til felles? Bøkenes hovedpersoner flykter fra det trygge sosialdemokratiske livet i Skandinavia til en ukjent verden som lokker med utrygghet, vold og spenning. Men er livet mer virkelig da? Finnes det virkeligheter som er mer virkelige enn andre?

Egenproduksjon, 2010
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900