Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. august 2009 kl 23.05 Dokusommer: Gazproms verden

Fra supermakt til kraftnasjon

Dokumentar: Gazproms verden: I Gazproms kontorer lyser kartene over gassrørledningene på skjermene. (Foto: Capa TV)
Dokumentar: Gazproms verden: I Gazproms kontorer lyser kartene over gassrørledningene på skjermene. (Foto: Capa TV)
Russland viser muskler, også i kraft av sine enorme gassreserver. Et fransk tv-team fikk adgang til Gazproms innerste møterom. Vi følger virksomheten i et avgjørende øyeblikk for Russlands forhold til noen av nabolandene.

Verdens ledende gassprodusent heter Russland, og i 1992 bestemte landets regjering seg for å samle alle kortene på én hånd. Gazprom skulle både produsere, distribuere og selge den russiske gassen.

Nøkkelroller
Dette gass-selskapet ligner ikke på noe annet fordi selskapets ledere har doble funksjoner. Ikke bare er de eksperter på det internasjonale gass-markedet, de er også politikere og sitter som ministere i regjeringen eller som ledere av regjeringsoppnevnte komiteer. Og de kan være ambassadører eller rett og slett medlemmer av tidligere president Vladimir Putins innerste sirkler.

Felles for dem er at de spiller hver sine nøkkelroller i det globale spillet om jordens energiressurser.

Psykologisk krigføring
Dokumentaren om eks-supermakten Russland som kraft-nasjon gir oss innblikk i den psykologiske krigføringen som Putin initierte ved hjelp Gazprom. Jfr. Russlands press på Hviterussland og Ukraina, likeledes overfor land i EU og i Kaukasus.

Russisk gass er blitt et "energi-våpen", og det setter landet i stand til å bygge nye allianser i Asia (f.eks. med Kina) og å gjøre seg til venn med andre gassproduserende nasjoner (Iran inkludert).

Programmet dokumenterer Russlands status som en mektig og innflytelsesrik nasjon i en verden plaget av minskende kraftreserver.

Sendt tidligere.

Fransk dokumentar (2007)
Originaltittel: The World According to Gazprom
Produsert av: Capa TV
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no