Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. mai 2003 kl 19.55 Kulturell uorden: Kunsten utenfor kunsten

Reklame og kunst – hvor går grensen?

Jostein Gripsrud (t.v.) og regissøren Gunnar Hall Jensen i Venezia (Foto: Marianne Rønning)
Jostein Gripsrud (t.v.) og regissøren Gunnar Hall Jensen i Venezia (Foto: Marianne Rønning)
Design, reklame, arkitektur - kunsten og kunstnerne blander seg i alt. Mat, biler og møbler kan beskrives som kunst. Jostein Gripsrud tar seerne med til Paris og New York for å se hvordan kunsten har funnet sin plass i hverdagsliv, næringsliv og politikk.

Valget av mat, klær og ferier kan si noe om hvilken musikk vi liker. Smaken sier noe om hvem vi er og hvem vi vil være. Derfor interesserer den reklamefolk. Mange kunstnere har arbeidet i reklamebransjen. Reklamen er dessuten blitt brukt av politikere og politiske bevegelser fra første verdenskrig til i dag. Hva betyr alt dette?

"Funkisboligen"
Kunsthistorikeren Jorunn Veiteberg forteller om funksjonalismen, og tar utgangspunkt i boligen til kunstsamleren Rolf Stenersen, som ble bygget i 1939. Avantgarde-kunst og funksjonell arkitektur var på moten, og kunstnere som Paul Klee og Vasilij Kandinskij var fremstående i denne prosessen. Funksjonelle boliger skulle ha lys og luft, og dette gjorde seg også gjeldende i formgivingen av møbler.

Sprengte grenser
Reklamen selger noe, kunsten sier noe. På 1960-tallet sprengte Andy Warhol grensene mellom kunst og reklame med sin pop-kunst. Svenskene har hatt gedigen suksess med designen på "Absolut vodka", og Benetton har gått nye veier med sin psykologiserende og provoserende reklame.

I politikken er man ikke fremmed for å gjøre bruk av reklame. Nazistene hadde sitt propaganda-ministerium, og vår tids politikere er smertelig klar over hvor viktig utseende og måten å formulere seg på er. Politikk er blitt en merkevare.

Om serien
- En roadmovie for folk som kanskje er mer interessert i kunst enn de er klar over, kaller professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, serien som han er programleder for.

Hva er egentlig kunst, og hva har den med samfunnet å gjøre? I seks programmer følger vi Gripsrud på jakt etter svar på slike spørsmål. Akkompagnert av finsk rock’n’roll reiser han til steder som Voss, Venezia, London, Paris, Dakar, New York og Las Vegas for å treffe forskere og kunstnere som kan belyse emnet.

Bakgrunnen for serien er forskningsprosjektet "Kulturell uorden", som Jostein Gripsrud ledet i 1998-2001. Det tok utgangspunkt i at kunst tradisjonelt er blitt definert som en motsetning til pop-kultur, hverdagslig samfunnsliv og ikke-vestlige kulturer.


Kulturdokumentar-serie produsert av Universitetet i Bergen i samarbeid med NRK Hordaland
Programleder/programansvarlig Jostein Gripsrud
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83LENKER
  • Kulturell uorden