Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. mars 2004 kl 19.55 Institusjonen

Misnøye på institusjonen

Sykepleier og avdelingsleder Eva gleder seg til de er ferdige med flytteprosessen og hun igjen kan fokusere på omsorgsrollen. (Foto: Indie Film)
Sykepleier og avdelingsleder Eva gleder seg til de er ferdige med flytteprosessen og hun igjen kan fokusere på omsorgsrollen. (Foto: Indie Film)
Det er like før beboerne på aldershjemmet skal flyttes over i to mindre enheter, og det er mye som må planlegges. Samtidig har de ansatte møtt opp på rådhuset for å protestere mot planlagte nedskjæringer i tilbudet til kommunens pleietrengende.

Det er 40 sengeplasser som skal flyttes fra den gamle avdelingen og over i de nye enhetene. Av hensyn til pasientene må alt planlegges nøye, men alle møtene går ut over den daglige oppfølgingen. Sykepleier Eva synes det blir for mange møter og for liten tid til pasientene. Hun gleder seg til alt det administrative er unnagjort og hun igjen kan konsentrere seg om de rene sykepleieroppgavene.

Kommunepolitikerne skal debattere budsjettet for neste år. Det er lagt opp til en redusering i tilbudet til beboerne på Gjestad, men det vil ikke de ansatte godta uten kamp. De møter derfor opp for å protestere mot budsjettforslaget.

Forsvunnet kamera
Olle er delvis lam etter en operasjon. Han var i full vigør som truck-selger da hovedpulsåren hans sprakk og han i all hast måtte opereres. Han lå i respirator i nesten tre uker. Olle har beholdt humoren, og han sier han er glad for at legene reddet livet hans, men han er litt skuffet over at han bare fikk halve tilbake. Målet er å kunne klare seg uten tilsyn og komme tilbake i jobb. Olle dokumenterer dagliglivet på Gjestad ved hjelp av et fotografiapparat, og det er ekstra bittert når det plutselig forsvinner. Er det en tyv løs blant brukere eller pleierne?

Mistrivsel
Anna (81) på sykehjemmet er ikke i særlig god form. Hun spiser ikke med de andre, og hun føler seg sliten. Hun får masse medisiner, men Anna misliker det: - Folk fikk vel daue i fred i gamle dager, sier hun.

Om serien
Det eksisterer ingen korrekt fremstilling av hvordan en institusjon er, for historiene og skjebnene er like forskjellige som menneskene som skjuler seg bak dem. Denne programserien forsøker likevel å gi et representativt inntrykk av hvordan dagliglivet i en liten bit av Helse-Norge arter seg. Vi møter pleiere, pasienter på medisinsk rehabilitering, eldre beboere på sykehjem og mennesker som får oppfølging i spesialtilpassede boenheter.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Indie Film i samarbeid med Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79)