Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 1. juli 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Salmer til alle tider

Denne gangen "tar salmene bladet fra munnen". Et knusende oppgjør mot dømmesyken som nesten er blitt en folkesykdom.

Men salmene gjør mer. De viser også en bedre vei. Kjærlighetens vei. Der harde og kalde blikk, drepende ord og en fordømmende holdning blir erstattet med godhet, medfølelse og tilgivelse.

"Salmer til alle tider" begynner med en salme der Liv Nordhaug helt tydelig er inspirert av da Jesus overrasket de som ville steine en kvinne som var grepet i hor. "Har vi sten i våre hender" heter salmen som synges av Sjeminit.

Grete Svensen følger opp med en sang skrevet av Bjørn Eidsvåg, "Å dere dårer" der det står "Uten synd og uten skyld, kast den første sten." Erik Hillestad er mer konkret i sin beskrivelse av dømmesyken i sangen "Hendt i dag."

Sigvart Dagsland har skrevet melodien og framfører den ramsalte teksten. Uttrykket er kanskje mildere i Elias Blix’ salme "Som du dømer". Her har Kine Hellebust skrevet melodien og synger.

Så følger to salmer som forteller hva som skjer når vi overlater dommen til Gud. Grimstad Kammerkor synger Brorson-salmen "Hvem kan meg anklage", og vi hører Gunstein Draugedalen i salmen "Ren og rettferdig."

Den svenske forfatteren Margareta Melin har skrevet en enkel, men nydelig tekst der hun er opptatt av at kjærligheten finns. Vi er ikke skapt til hat, men til å elske. Ulla-Carin Börjesdotter tolker sangen på en nydelig måte og viser en bedre vei enn det å dømme andre. "Tro ditt hjärta om gott."

Forrige salmenøtt
Riktig svar på salmenøtta sist uke skulle være "Fager kveldsol smiler". Vinnere av salmekruset ble:

Ruth Elisabeth Stenvaag fra Oslo, Bård Engevik fra Sofiemyr og Torill Lund fra Nesoddtangen.

Salmenøtta sommerferie, men det gjør ikke Salmer til alle tider. Vi er på plass hver søndag hele sommeren, men Salmenøtta er ikke tilbake før søndag 29. juli.


Salmer og sanger prestentert av Helge Gudmundsen.

NRK P1 sø. 1. juli kl. 22:05.