Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. april 2006 kl 21.25 Filmplaneten viser: In the mood for love

Kinesisk film i mesterklasse

Tony Leung Chiu-wai og Maggie Cheung i den prisbelønte filmen
Tony Leung Chiu-wai og Maggie Cheung i den prisbelønte filmen "In the Mood for Love". (Foto: Block 2 Pictures)
Hvis du ble trollbundet av "Snikende Tiger, Skjult Drage" og dens magiske og fargerike fortellerform, og ønsker å bli bedre kjent med eksotiske filmer fra Østen, så er "In the Mood for Love" et unikt og nærliggende alternativ.

Handlingen foregår i et Shanghai-kvartal i Hong Kong i 1962, og kretser rundt to unge par som er naboer i en liten og overfylt leiegård. Li-zhen (Maggie Cheung) arbeider som sekretær i et transportfirma, mens ektemannens jobb i et japansk multinasjonalt selskap gjør at han ofte er ute på forretningsreise. Over gangen bor Chow (Tony Leung Chiu-wai), som er redigerer i en avis og som har en kone som også er mye ute og reiser.

Ingen av de respektive ektefellene vises noen gang i helfigur. Vi ser dem bakfra, eller skjult av vegger og møbler. Chow mistenker at hans kones lange reiser ikke bare har med jobben å gjøre, og han finner fort tonen med Li-zhen. Chow får mistanken bekreftet når han uanmeldt dukker opp på kontoret hennes – uten å finne henne der. Senere forteller en kollega ham at han har sett Chows kone med en annen mann.

Sannhetens øyeblikk oppstår når Chow oppdager at Li-zhens håndveske er identisk med hans kones og Li-zhen ser at Chow har på seg et slips som hun har gitt sin mann. Det er ingen tvil: deres respektive ektefeller ligger med hverandre.

Chow og Li-zhen røper ingenting overfor sine partnere. De arbeider seg gjennom skyldfølelsen med å tenke seg hvordan deres utro ektefeller møttes første gang og hvordan forholdet utviklet seg. I denne prosessen forelsker Chow og Li-zhen seg i hverandre til tross for at de har bestemt seg for å holde sin del av ekteskapsløftet.

Om filmen
"In the Mood for Love" er en romantisk, intens og sensuell film, selv om de to hovedpersonene knapt så mye som holder hverandre i hånden gjennom hele filmen. De er fotografert på en måte som fremhever deres glamorøse utseende, og Tony Leung Chiu-wai og Maggie Cheung tolker rollene mer med kroppsspråk enn med dialog. Regissøren Wong Kar-Wais bruk av farger, musikk og lyd er på samme tid både nostalgisk og forfriskende original.

Det som ikke blir sagt er viktigere enn det som blir sagt i filmen, og man kan få en følelse av at filmen er noe den ene eller begge hovedpersonene husker og ser tilbake på – mens de angrer på sjanser de aldri tok.

Prisbelønt
Filmen har fått flere priser, blant annet ble Tony Leung Chiu-wai kåret til beste mannlige skuespiller under filmfestivalen i Cannes i 2000. "In the Mood for Love" ble kåret til beste ikke-europeiske film av European Film Academy samme år. Filmkritikerne i New York kåret filmen til beste utenlandske film i 2001. Det samme gjorde filmkritikerne i Los Angeles.

Kinesisk (Hong Kong) drama (2000)
Originaltittel: "In the Mood for Love"
Med Tony Leung Chiu-wai, Maggie Cheung, Lai Chin, Rebecca Pan, Siu Ping-Lam
Regi: Wong Kar-Wai
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78