Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. mai 1999 kl 19.35 Ut i naturen

Ut i naturen


NRK1 torsdag 27. mai kl 19.35
Ut i naturen

Ulvescoop i \"Ut i naturen\"

- Fantastiske amatøropptak preger kveldens Ut i naturen- magasin, sier programleder Trond Berg. For første gang er det dokumentert ulv i Nordmarka. Det sjeldne dyret ble filmet ved en orreleik nord i Nordmarka, innenfor markagrensa. Men om ulven vil slå seg til der, eller allerede er milevidt unna, er for tidlig å si.
Men de beste ulveopptakene kommer fra Løten i Hedmark. I april ruslet en ulv tvers igjennom bygda, over jorder, mellom hus, forbi riksvei og jernbane. Her presterte Arnold Fuglebrenden å møte ulven 15 ganger! Og flere av gangene fikk han opptak av dyret. Han skjønte at ulven søkte nordover, og plasserte seg der han trodde den ville komme. Aldri har en ulv i Norge blitt filmet over så lang tid.
I tillegg får vi amatøropptak av ulv i Rauma i Romsdal.

Ulver på vandring
Bakgrunnen for at det dukker opp ulv på nye steder er å finne i grensetraktene mot Sverige. Her finnes det ulveflokker som yngler. Og når valpene nærmer seg ett år, bryter mange av dem ut av flokken. De legger ut på vandring. Og når en ulv først begynner med det, går milene fort unna. Undersøkelser på sporsnø sist vinter har vist seks familiegrupper av ulv i Skandinavia. Tre i Sverige, én i Koppang/Rendalen i Hedmark, og to i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Den ene i Akershus/Sør-Hedmark, den andre øst for Halden.
Men det finnes også ulvepar som ikke fikk valper i fjor, men som kanskje får det i år. Det mest berømte er paret i Sollia i Stor-Elvdal i Hedmark. Det ble gitt fellingstillatelse på dette paret, men ulvejakta ble stoppet av namsretten. Det er sannsynligvis også et ulvepar øst for Moss.
Direktoratet for naturforvaltning har sagt at de to ulveparene i Rendalen/Stor-Elvdal kan skytes når det blir tilstrekkelig med ulveflokker ellers i Skandinavia. Noen av disse flokkene må i så fall være i Norge.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
I kveldens Ut i naturen- magasin får vi se unike opptak av ulv i Løten som Arnold Fuglebrenden
ar gjort. Hele 15 ganger har han møtt ulven.

Naturprogram fra NRK Hedmark
Programledere: Trond Berg og Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41