Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. desember 2002 kl 21.15 Presidenten

Rene, skjære uthalingspolitikken

Donna Moss (Janel Maloney) hjelper sjefen Josh Lyman (Bradley Whitford) å løse et uvanlig problem. (Foto: Warner Bros.)
Donna Moss (Janel Maloney) hjelper sjefen Josh Lyman (Bradley Whitford) å løse et uvanlig problem. (Foto: Warner Bros.)
For første gang opplever Bartlet-administrasjonen at en avstemming i Senatet blir trenert av en av deres egne. Da Josh Lyman oppdager hvorfor, gjør han sitt til å forandre lovforslaget.

En sta, gammel demokratisk senator forsinker med vilje en avstemming, og dermed også Senatets ferie i over ni timer. Senatet skal stemme over en ny proposisjon som gjelder strengere retningslinjer for diagnostisering av autisme.

Mens hele staben i Det hvite hus og Senatet venter i spenning på å få fri, leser senator Howard Stackhouse oppskrifter, romaner og en regelbok for poker. Det er nemlig slik at så lenge et medlem har ordet – det er ikke så nøye hva han eller hun sier – så kan Senatet ikke avbryte og gå i gang med selve avstemmingen. Dette utnytter han til fulle.

Assistenten til Josh, Donna, har et skarpt øye. Hun oppdager at senator Stackhouse har et barnebarn som er autistisk. Dermed føler han ganske sterkt for akkurat denne saken. Josh får medfølelse for den gamle mannen, og pønsker ut hvordan han kan gjøre endringer til proposisjonen før avstemmingen.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah ”Jed” Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41