Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. februar 2005 kl 20.10 Profil: Nat King Cole

Fløyelsstemmen fra 40- og 50-tallet

Nat King Cole, pianist med fløyelsstemme (Foto: A Double Jab Production)
Nat King Cole, pianist med fløyelsstemme (Foto: A Double Jab Production)
Ukens Profil dreier seg om det begivenhetsrike livet og musikken – og ikke minst innflytelsen som musikeren og sangeren Nat King Cole (1917-1965) hadde på sin samtid. Ikke tidligere offentliggjorte opptak gir et innblikk ikke bare i Cole-familiens liv og stjernens forhold til plateselskapet EMI, vi får også se hans engasjement i kampen for borgerrettigheter for den fargede befolkningen i USA.

Nat King Cole er ansett for å være en av det 20. århundrets mest distinkte stemmer. Han hadde 34 slagere i løpet av en periode på 42 år. Han var en av plateselskapet Capitols såkalte "Tower of Power" sammen med Frank Sinatra, Dean Martin og Danny Kaye. Etter å ha fått et navn som jazzmusiker ble Cole den første fargede amerikaner som fikk sitt ukentlige radioprogram i 1948.

Veien til suksess ble imidlertid forstyrret av andres fordommer. Tidlig i 1956 dro Nat King Cole til Alabama, hvor det integrerte bandet hans spilte for et publikum med raseskille i en kommunal konsertsal. White Citizens Council angrep dem på scenen, men ironisk nok var det akkurat i dette året at Nat King Cole fikk sitt eget tv-show.

Klimaet for fargede artister i USA har forandret seg stort etter Nat King Coles død i 1965, og dokumentaren gir honnør til sangeren som ikke bare etterlot seg en stor musikalsk arv, men også en menneskelig sådan.

Filmen inneholder intervjuer med en stjernespekket liste inkludert hans familie, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Eartha Kitt, Diana Krall, BB King, Outkast, Snoop Dog, Harry Connick jr, Sir Paul McCartney og Whoopi Goldberg – bare for å nevne noen.

Amerikansk dokumentar
Originaltittel: "The World of Nat King Cole: The Definitive Documentary"
Produksjon: A Double Jab Production
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78