Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. januar 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Brødrene Dal tester kvanterattet


Mette-Mari, Snerting og Joste fortsetter å undersøke hva som egentlig hendte i Alta-saken. Gaus, Roms og Brumund stiller kvanterattet for første gang, og havner i et annet århundre.

Etter et heller skremmende møte med det overnaturlige, bringer sporene etter gamasjene dem umiddelbart videre til våre naboer i øst, der avgjørelsen om unionen med Sverige er inne i en avgjørende fase.

Et lite øyeblikks uoppmerksomhet i forbindelse med den høytidelige seremonien får historiske konsekvenser. Ikke minst spørsmålet om hvem som skal bli konge i Norge krever sine menn.

Til tross for tidspresset tar Brødrene Dal også denne oppgaven på sine skuldre, og gjør seg klare til nok en forflytning i tid. Men episoden ender dramatisk; noe som understrekes ved at fortelleren mot slutten lar seg rive med, og, som det heter i seilermiljø, virkelig går over stag.

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen!

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent!

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10

Vises også i Nett-TV.